Snězte si mne! Jsem
fík neboli smokvička
4. 9. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
VANDA Blaškovič
29.7.2017 16:17
Fíky rostou a dozrávají....:) Vzpomněla jsem si, že jsem o fíkách již cosi na íčku psala. Luboši, tak se ozývám ke smokvičkám opožděně, skoro po 2 letech. Koukám, zajímavá diskuze....Nějak jsem tehdy přehlédla tvůj příspěvek..... Věřím, že letos u nás smokvičky se Zdenkou ještě stihnete. Jižní ovoce trhané ze stromu je přeci jenom něco jiného než to kupované u nás z obchodních řetězců, to víme asi všichni....) ..ale i doma pěstované fíky musí přinášet radost..
Eva Mužíková
8.9.2015 20:26
Vando, vzpomínám na Tvůj první nesmělý příspěvek zde na íčku...... rosteš děvče, rosteš a umíš:)))))
Lubomír Müller
8.9.2015 14:42
Po přečtení komentářů vidím, že se tu objevil fík sváru. Ostatně, fík je takové maličké jablíčko, takže termín se mi líbí, a od této chvíle na „fík sváru“ uplatňuji autorská práva. Zdůrazňuji tedy, aby ten, kdo bude chtít termín v této podobě použít ve svém článku, mě žádal o svolení. Leda, že by chtěl použít „sváru fík“, to je volné.... Ano, beru to s humorem, protože jinak nelze. Rozlišujme, prosím, vědecké články, studie, disertační práce a odborně jinak směrované písemné projevy od fejetonistických, glosujících, povídkových či románových, z nichž autor nemá žádný hmotný profit. A na i60, pokud se nemýlím, nikdo z vás penízky za publikování nedostává. Takže rvát se o autorská práva k několika přejatým větám je trochu zbytečné. To mi tak mírně připomíná snahu bruselských úředníků, aby ten, kdo se vyfotí před nějakou kulturní památkou nebo něčím domem a tu fotku by chtěl zveřejnit, žádal majitele statku o povolení. Až pojedete do Splitu, dejte si tedy pozor, ať se nevyfotíte před Diokleciánovým palácem. Museli byste žádat jeho majitele o povolení poslat tu fotku svým přátelům na FB. Ale myslím si, že nakonec ta diskuse tady cenu měla. Autorka příště, převezme-li informaci odjinud, napíše odkud a tím uspokojí kriticky naladěné duše, a nám ostatním, kterým to zase až tak nevadí, bude stačit její vtipný a svižný způsob vyprávění. Fíkový článek jím oplývá do sytosti. © Lubomír Müller
VANDA Blaškovič
8.9.2015 13:05
14.a15. odstavec jsem upravila tak, aby nenarušoval případná autorská práva. Nyní můžete porovnat. Děkuji.
Dozvěděla jsem se, že Turecko, Alžír, Írán, Maroko, Španělsko, Sýrie, Tunis a Spojené státy severoamerické jsou nevětšími vývozci fíků. V Kalifornii jsou nyní největší plantáže fíkovníků, i když USA nemělo o fíkách do roku 1930 ani ponětí. O to se zasloužil chorvatský imigrant Mirkovič Stipe, který si při imigraci s sebou přivezl i sazeničku fíkovníku, aby měl vzpomínku na svou rodnou zemi. A dobře udělal.
Fíkovníku se daří jen ve zdravém prostředí. Proto věřte, že tam kde roste fíkovník, tam je dobré si postavit i dům..:)) jestli to platí i obráceně vám nezaručím. P.S. Konzultovala jsem otázku autorského práva s kamarádem, který se v této sféře pohybuje. Bylo mi řečeno, že u literárního zpracování tématu není třeba uvádět zdroje. Takže nyní by již mělo být vše v pořádku. Děkuji za upozornění. I když je otázkou, zdali na internetu neustále jeden neopisuje od druhého při hledání nových informací, popisování destinací, ..nějak je těch informací přespříliš, ale řekla bych, že nejdůležitější je vlastní, výstižné a originální zpracování místa nebo události, kterou jste skutečně prožili a kde jste skutečně byli, případně s podporou odborných znalostí z internetu.. Ne jenom abyste destinaci navštívili prstem na mapě..:) to se okamžitě samozřejmě pozná...:))
Elena Valeriánová
8.9.2015 00:55
Paní Kollinová, Vaše poznámka určitě stojí za zamyšlení o tom není pochyb. Ale já Vás obdivuji pro Vaši důslednost. Mě by ani nenapadlo pátrat u cizích článků po zdroji informací, které ten či onen autor ve svém článku použil.
Jitka Mošovská
7.9.2015 22:20
Radostně napsaný článek. Pošlu alespoň fotku vinné révy, která právě u nás dozrává.
Jana Slavíková
7.9.2015 16:38
Pár čerstvých fíků jsem si dala minulý týden. Nejvíc mi chutnají trošku prasklé, ze stromu rovnou do pusy. Sušené fíky jsou dobré zalité citronovou šťávou, jednak jim srazí sladkost, druhak nasáklé fíky změknou. A v lednici vydrží.
VANDA Blaškovič
7.9.2015 14:45
Vážená paní Kollinová, jsem ráda, že se Vám moje články líbí. Budete se asi divit, ale i já bývám překvapena, kolik je na internetu zajímavých až vzrušujících informací, které já neznám, a které vhodně doplňují moje autentické zážitky a snad i nějaké mé, byť chatrné, osobní znalosti. Moje články nejsou výstavní skříní toho, co bych měla osobně znát, ale toho, co cítím, co mne zajímá a co považuji za vhodné sdělit čtenářům jako zajímavost. Pokud budete mít další, jakékoli www stránky, byť k jakémukoli tématu, neváhejte a bez rozpaků zašlete. Ráda si je prostuduji. Děkuji Vám.
VANDA Blaškovič
6.9.2015 15:28
Děvčata a Libore!.....)) jsem ráda, že vám většinou fíky chutnají. Určitě sušené přivezu do Prahy a dáme si do nosu na nějakém srazu! Libore, u Vás vyčenžuji za nějakou domácí dobrotu...co jste to tady posledně nabízel? Děkuji a ahoj!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA