Nastala ta pravá okurková sezóna, a teď mám na mysli zahradnickou, ne tu novinářskou. I když meteorologové slibují, že už nebudou taková vedra, mohla by vám přijít k chuti studená okurková polévka.
Budete potřebovat:
1,5 litru kuřecího vývaru
3 oloupané brambory nakrájené na kostky
1 cibuli
2 dkg másla
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 kelímek 12% smetany
1 kelímek bílého jogurtu
1- 2 stroužky česneku
pepř dle chuti, sůl
1 okurku
kopr
Postup:
-
Rozpustit máslo a na něm zpěnit pokrájenou cibuli - nesmí zhnědnout
-
Přidat brambory, bobkový list, nové koření – chvíli restujeme
-
Zalít vše připraveným vývarem, vložit česnek
Vaříme 10 – 15 minut. Poté vyndáme koření a polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme smetanu a polévku přivedeme k varu, odstavíme z plotny a za občasného promíchání polévku vychladíme. Pokud ji chceme opravdu studenou, vložíme ji do lednice. Do studené polévky rozmícháme kelímek bílého jogurtu + jemně nastrouhanou mladou okurku, dle chutí opepříme, osolíme a přidáme nasekaný kopr.
Dobrou chuť.