Esperantem se mluví stále,
v Česku má stovky příznivců
23. 7. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
24.7.2015 08:03
A já bych to chtěla zkusit. Určitě je to zajímavé. Musím se na to více zaměřit.
VANDA Blaškovič
23.7.2015 20:51
Jano, přesně. I já mám diplom za absolvování písemného kursu Esperanta. Za totality jsem ho absolvovala v zaměstnání. My jsme byli jako "sportovci" již tenkrát docela pokrokoví. Bylo to zajímavé, ale nikdy jsem tuto znalost nepoužila. Dnes už ani nemůžu, vše jsem zapomněla.
Jana Šenbergerová
23.7.2015 20:05
Před lety jsem absolvovala písemný kurs esperanta a byla členkou esperantského svazu. Zúčastnila jsem se esperantského tábora v Lančově i jednoho kongresu. Esperanto se mi moc líbí, ale můj život šel nakonec takovými cestami, že jsem ztratila kontakt a úspěšně zapomněla všechno naučené. Docela mě to mrzí, protože Zamenhofova myšlenka neměla a pro mě ani dnes nemá chybu. Lidstvo ale ještě nedorostlo k uskutečňování moudrých myšlenek.
Květoslava HOUDKOVÁ
23.7.2015 19:53
V mládí jsem neměla zájem, v rodině s dětmi zase čas a teď už bych si s tím hlavu neblbla. Koho to baví, ať se učí - tedy i pokud to pro něho bude mít význam. Náš "zobák" je především český !
Zuzana Pivcová
23.7.2015 19:00
V Č. Bud. byl také esperantský klub, při němž byly i kurzy pro zájemce o tento umělý jazyk. Chodila jsem tam asi 3 roky. Většina tamních lidí ale moc mluvit neuměla, spíš jim šlo o to se scházet a dopisovat si do zahraničí. Mým zájmem bylo psát si s cizinou, která mi jinak za totality byla nepřístupná. Jazyk byl opravdu lehký. Asi 60% bylo odvozeno z románských, 30% z germánských a zbytek z ostatních jazyků. Byla tu pevná gramatická struktura. Plusem této myšlenky bylo a je, že nikdo nemluví tzv. světovým jazykem a ostatní se musí přizpůsobit. Naprostá rovnost. Minusem pro některé bylo, že to není spjato s národní kulturou, historií a existují jen novodobé knihy. Asi po 2 letech jsem jako povoláním učitelka se zájmem o metodiku moderní výuky začala tvořit učebnici pro mládež. Asi mohla být zábavná, Jenže pak došlo v mém životě ke zlomu a odstěhovala jsem se do Prahy a toto vše pustila nadobro z hlavy. Nutno ale říct, že esperanto bylo prošpikováno konfidenty StB, protože šlo o nežádoucí styk s kapitalistickou cizinou a lidé, kteří tam chodili, nebyli vesměs žádní soudruzi.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA