FOTO: Ingimage
Příprava na penzi, to je povinnost
14. 4. 2021Čtyřicet pět let. To je věk, kdy by se podle psychologů a gerontologů každý měl zamyslet, jak plánuje žít v důchodu. Na penzi se totiž je třeba připravit. Pak nebude šokem, ale tou nejlepší fází života.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladimír Kokoška
15.4.2021 13:56
Na důchod se ještě nepřipravuji. Myslím, že ta nejlepší strategie je - hýbat se, jíst zdravě, myslet mladě a mít super partnera. Bylo mi letos 72 a těším se na dny příští. I když vím, že v okamžiku může být všechno jinak. Netrápí mě to, protože i miliardáři jsou na tom stejně.
Milan Pepo
15.4.2021 13:45
Zaujal mne ten příběh sedmdesátileté Zuzany, která zůstala v satelitním domku sama. Babi na Slovensku zůstala taky sama. Mohli jsme ji navštěvovat tak dvakrát do roka. Její vrstevníci v sousedství postupně zemřeli a domky zdědili mladí, nebo si je koupili. No a babi už sama nebyla. Postupem času jak se poznávali tak udělali branky mezi pozemky. Děti sousedů měly ,,babičku" a babička získala ,,vnoučata." Hlídala je, když bylo potřeba, pekla jim na což třeba maminy neměly čas. A naopak, když babi potřebovala s něčím pomoci na domě, zahradě nebo větším nákupem tak zase pomohli chlapi ze sousedství. V podstatě to podobně funguje i u nás na vsi, kde jsme taky všichni ,,strejdové", ,,tety" či ,,babičky." Ale asi to závisí na vzájemných vztazích.
Antonín Nebuželský
15.4.2021 12:38
Jen jednu humornou připomínku :"až budou přidávat důchodcům, první se ozve paní Pekarová :" a co zbyde na nás "...
Tohle by nás asi, v jejím věku nenapadlo.
Milena Znamenáčková
15.4.2021 11:35
Je zbytečné dělat nějaké plány, když stejně stačí hodina a všechno je jinak. Všechny představy o důchodu jsem stejně musela překopat a přizpůsobit se okolnostem. Ono na úsloví "jestli chceš pobavit boha, řekni mu své plány" opravdu něco je.
Alice Prchalová
15.4.2021 10:11
Zdravím všechny "diskutující". Příspěvky pouze pročítám, ale nyní mi to nedá. Článek se mi libí a pokud jsem dobře četla, není o tom jak se připravovali na důchod současní důchodci. Je mi 73 a rovněž jsem se nijak předem nepřipravovala. Důchod byl jistý a upravit si bydlení šlo v případě potřeby i "za pochodu".Dnešní mladí nemají ani tu jistotu, že důchod dostanou. A k tomu si myslím, směroval i článek. Měli by si na důchod alespoň minimálně šetřit a pamatovat na "zadní kolečka".I oni, jako kdysi my, si myslí že v 50 "si hodí mašli" , nebo že důchodu se nedožijí.
Marie Novotná
15.4.2021 07:17
Každá doba má své hezké a stinné stránky. Co bude v,, kurzu", až budou děti v důchodu? Tak to nikdo neví a rady z minulých let (našich)???
Ladislava Tesařová
15.4.2021 07:01
Vždycky jsme si s manželem plánovali, že si budeme zaslouženě užívat výletů, kultury, vnoučat, rodiny a kamarádů. Bylo mi 54 let, když zemřel. Odešla jsem do důchodu, když mi bylo 62 let, ale v práci měli potíž za mně sehnat náhradu. Tak jsem slíbila, že zůstanu ještě chvíli, než se to vyřeší. Přišla pandemie a jsem v té práci pořád. ☺A asi je to dobře, protože bych v dnešní situaci mohla jen koukat z okna a být z toho v depresi. Uvidíme, snad už brzy bude líp.
Antonín Nebuželský
15.4.2021 04:44
Takhle jsem o důchodu nepřemýšlel. I když jsme poloviční osmdesátníci zatím vše zvládáme. Ovšem pokud někdo z nás onemocní, jedno kdo, může být problém. Díky za připomenutí, že taky stárneme.
Martin Vrba
15.4.2021 00:45
Na důchod jsem se nepřipravoval, protože když jsem v 25 sledoval lidi kolem sebe, kterým bylo přes 40, tak jsem byl pevně rozhodnutý, že se raději už v 35 zastřelím, abych ty mladé pak neotravoval. Pak jsem k tomu ztatil odvahu, ale svůj smysl pro humor jsem si zachoval z těch mladých let, ale k těm starým lidem – ke svým vrstevníkům jsem se nenaučil přilnout. Oni se častují jen z povinnosti větou „Vypadáš skvěle“ (píšeš skvěle), aby dostali na oplátku stejnou lež, a spíše si rozumím s mladšími lidmi, kterým prý dávám příkladem perspektivu, že to nemusí být na to zastřelení, i když už prý vypadám jako týden po smrti v nevětrané místnosti. :)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA