Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.
Letošní úroda ovoce byla slušná a naši předkové si nemohli dovolit přenechat úrodu ptákům či plísním a v jejím využití byli nesmírně vynalézaví. Podívejme se na jeden obzvlášť zajímavý způsob, jak ovoce uchovat na horší časy: naložme jej do rumu podle receptu z časů stařičkého mocnáře.
Ovoce můžeme nakládat do jediné sklenice s rumem postupně – tak jak různé druhy dozrávají. K tomuto způsobu konzervace nejsou vhodná jen jablka a hrušky. Nepřezrálé plody očistíme, omyjeme, třešně propichujeme, případně odpeckujeme a položíme na dno sklenice první vrstvu (například jahody nebo/a rané třešně). Pak vrstvu posypeme cukrem a sklenici uložíme do chladu. Když dozraje další druh stejným způsobem přidáme další vrstvu – a tak pořád dokola, až do naplnění sklenice. V konečné fázi je třeba dbát na to, aby bylo ovoce zcela ponořené.
Plnou sklenici uložíme do chladu. V zimě podáváme ovoce jako kompot a šťávu používáme jako likér.
Ingredience
20 dkg ovoce
15 dkg cukru
Další články autora na www.novakoviny.eu