Máj v překladu pro
generaci Facebooku
1. 5. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
2.5.2015 20:57
Jani, mě na tom zaujalo právě to, že mladý autor té parafráze - student Daniel to cítí stejně jako my a domnívám se, že tím oslovuje své méně citlivé vrstevníky.
Jana Drobňáková
1.5.2015 13:47
Hmmm... dobre urobená paródia na Máchov Máj. Myslím, že až tak zlé to nie je s každým užívateľom facebooku. Ja som tam tiež pár rokov. Viem kedy a čo čítať. FB je dobrá vec, ale aj dobrého veľa škodí. Prečo mládež nečíta Máj? Ani Shakespeara za našich mladých liet nečítal každý. Skrátka ku takým klenotom nemá každý vzťah. Láska v 16., 19. a 21. storočí sa vyznáva úplne ináč. Dodávam – škoda!
Miroslav Štorch
1.5.2015 11:40
Pokud jsem se dočetl, tak v roce vydání 1836 byl Máj kritizován J.K.Tylem a náklad byl jen 600 lusů. Ale postupem času se stal "Máj" základním dílem novodobé české poezie a vznikla generace Májovců. První básně publikoval K.H.Mácha údajně ale v němčině.
Alena Vávrová
1.5.2015 10:24
Je to v každém případě zajímavé pojaté, ale ...jak píše Jana. Ten odkaz je také zajímavý. Máchu jsme rozebírali jako mladí a bude se asi rozebírat donekonečna. Kéž vždycky s tím jediným výsledkem - že je a bude milovaný a konečně i pochopený.
Jana Šenbergerová
1.5.2015 09:57
FB také nemusím, přesto jsem to celé přelouskala a jen se ujistila, že tento způsob "soužití a komunikace" není pro mě to pravé ořechové.
Něco pro ty, kteří si dnes vzpomněli na Máchův Máj, ať už se slzou v oku, nebo ze zcela jiných důvodů:
http://blisty.cz/art/13868.html
Zuzana Pivcová
1.5.2015 08:55
To je tedy pěkný fór! Ale je pravda, že my jsme se v Máji a jeho uměleckých prostředcích museli při studiu taky pěkně rýpat. Co je to "zborcené harfy tón, strhané struny zvuk" nebo "tam žádný, žádný, žádný svit" mě straší dodnes, zatímco na svou dobu výstřední Mácha je mi sympatický.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA