Ilustrační foto: Pixabay
Židé z Říma
6. 8. 2015Jednou měla přijet skupina Židů z Říma. Rezidentka italské cestovní kanceláře se sídlem v Benátkách, která pobývala celý měsíc v Praze, aby dohlížela na příjezdy skupin, oznámila, že tuto skupinu přidělí mně. Mělo to vyznít jako pochvala či uznání, ale já jsem byla přímo zděšena.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
19.4.2015 09:19
Chtěla bych vyjádřit poděkování paní Vladce Novákové za stručný výklad chování Židů o šábesu či při modlibách. Sama bych to lépe nenapsala.Jinak doporučuji autorce článku návštěvu Izraele kde mnoho pochopí ze života Židů.
Michaela Přibová
18.4.2015 19:03
Dobrý večer vám všem. Předně bych chtěla poděkovat paní Pivcové za vysvětlení. Opravdu jsem zmínce o demonstraci spalování neporozuměla. Zároveň se tímto paní Novákové omlouvám. Ano, pochopila jsem, že patříte k této komunitě. Tímto článkem jsem se nechtěla nikoho dotknout. Zvláště ne vás, paní Nováková, neboť vy a paní Pivcová patříte k ženám, kterých si na i60 velmi vážím. Vadí mi zde útočná agresivita některých lidí a určitě se mezi ně nechci zařadit. I já bych vám chtěla říct, že vás chápu jako člověka. Vůbec bych si nedovolila zpochybňovat utrpení a bolest lidí prošlých Terezínem. Ostatně můj strýc prošel Malou pevností Terezína a přežil jen díky osvobození. Ještě co se týče onoho průvodce v krematoriu, asi to bylo z jeho strany ospravedlnění za jeho zapření či spíše neochotu ke sblížení s italskou cizinkou, a proto snad se uchýlil k činu, k němuž pravděpodobně neměl povolení. On vlastně původ až tak nezapřel, vždyť mně ho okamžitě řekl. To jen ještě k vysvětlení. Přeji vám hezký zbytek víkendu.
Vladka Steinová
17.4.2015 21:10
Dobrý večer, p.Zuzko, i já tušila že napíšete. Jsem ráda a děkuji. Pí.Přibová napsala velmi dobrý článek, rozhodně nechci negovat jeho kvality a její úsilí o věrohodnost, ani se jí nějak dotknout. Asi jsme si opravdu dobře nerozuměly, snad jsem měla svou odpověď v duskusi lépe rozvést, ale pro mě je to stále velmi bolestná a tragická záležitost, zvláště v těchto dnech. Tragika naší rodiny pokračovala v tomto smyslu i po válce. Zbabělost některých lidí, sousedů, udavačství, verbální ubližování mojí milované babičce, apod. to bylo náplní mého dětství. Holocaust, respekt. jeho dopady se vlastně jako černá nit a hluboká tíha táhne našimi životy, at chceme, či ne, stále. Životem mé 90 leté maminky, mého strýčka, životem mého bratra i životem mým a našich potomků. Byla by jistě prospěšná hlubší a třeba i několikahodinová diskuse. Snad se tak někdy v budoucnu stane. Ještě jednou děkuji a přeji dobrý večer.
Zuzana Pivcová
17.4.2015 20:48
Tušila jsem, paní Vladko, že se k článku ozvete. Mám pro Vás velké pochopení. Myslím, že tady v diskusi teď došlo k nedorozumění. Paní Přibová nerozuměla dobře Vaší zmínce, že demonstrovat návštěvníkům v Terezíně, jak probíhalo tamní spalování mrtvých těl, nejde jen tak, bez předchozího souhlasu, a proto Vás překvapilo, že to průvodce udělal. O tom, co dělali Němci, samozřejmě není pochyb. Já osobně jsem byla v Terezíně několikrát, byla jsem i dvakrát jako referentka na mezinárodní konferenci, pořádané Památníkem v Terezíně. A jako člověk Vám také rozumím. Protože moji rodiče zemřeli brzy a prarodiče ze strany otce jsem už vůbec nezažila, nevěděla jsem o svém prapůvodu nic, i když tam byla nečeská jména. Něco se mi podařilo zjistit až z matrik, ale jen kolem roku 1830. Pak už byli prapředci smícháni s Čechy (i s Němci). Ale jsem ráda, že to vím.
Vladka Steinová
17.4.2015 15:23
Paní Přibová,asi jste pochopila,nebo spíše ne,nevím,že jsem z této komunity a hodně o této záležitosti vím.Z pietních důvodů vůči mým zavražděným předkům se mi tady nechce psát dlouhý komentář. Tady v diskuzích je někdy zvykem, že když se člověk ozve i s kvalitní poznámkou, bývá převážně umlčen.
Michaela Přibová
17.4.2015 13:29
Dobrý den, děkuji vám všem za vyjádření k mému článku. Myslím si, že je to vždy hluboký zážitek takové setkání, jak píše paní Pivcová a paní Sedláčková.
A teď mi dovolte několik slov na obhajobu. Milá paní Nováková. Samozřejmě, že jsem věděla, že jako žena při modlitbě nesmím vstoupit. Stála jsem ve dveřích, aniž bych si uvědomila, že modlitba začala. K poznámce o spalování mrtvol nerozumím. Nacisté se v Terezíně či v jiných koncentračních táborech chtěli co nejrychleji zbavit živých či mrtvých Židů. O této hrůze jsem se chtěla zmínit, která je vnímána bolestně i po mnoha letech v Terezíně. Ty pece byly skutečně používány a žádný nacista o židovské tradici o pohřbívání neuvažoval. Dále pak co pracovníka Krematoria přimělo zapřít svůj původ, netuším a ani jsem nepovažovala za vhodné se do hovoru s cizinkou zapojit.
Chtěla jsem napsat črtu o setkání s Židy z Říma. Jak víme, črta hovoří o setkání z hlediska autora, o jeho pocitech, o jeho vidění a cítění. Jestli jsem nezacházela do detailů jako např. o šabatu /šabes/, také samozřejmě vím, že začíná v pátek v podvečer. Ale v tu dobu jsem s nimi nebyla. Ale to bych pak napsala víceméně odborný článek a ne črtu a všechno mé vidění a cítění bych musela vynechat. A to jsem neměla v úmyslu. Proto se vám pravděpodobně zdál článek s nepřesnostmi. Přeji hezký den.
Zoja Sedláčková
16.4.2015 10:53
Pěkný, aktuální článek. Měla jsem možnost v rámci iniciativy Terezínská štafeta mluvit s řadou lidí, kteří prošli Terezínem jako děti. Mají v sobě velkou pokoru a lásku k životu.
Vladka Steinová
16.4.2015 10:19
Dobrý den,Váš článek je zajímavý, ale je v něm i dost nepřesností. Šabes začíná jáž v pátek v podvečer, pokračuje pak sobotní ranní modlitbou a skutečně žádná žena nesmí vstoupit a rušit.Pokud jste pracovala jako průvodkyně-GUIDE-měla jste to vědět předem, neb je to vážné porušení náboženských pravidel.Modlení Židů je diametrálně odlišné od křesťanství, nemohou mít ruce sepnuté. Jejich kuchyně je košer, připravovaná za přísných hygienických podmínek.Demonstrace spalování mrtvol musela být předem nějak domluvená, bežně se tak neděje. A žádný správný ŽID nezapře svůj původ.Naopak, minulost všechny spojuje.SHALOM!
Zuzana Pivcová
16.4.2015 09:37
Mezi návštěvníky našeho archivu bylo hodně izraelských občanů, ale zažila jsem i zástupce Spielbergovy nadace z USA včetně poboček v Evropě. Byli to lidé ve vysokém společenském postavení, ale ke mně velmi vstřícní a uznalí. I na různých historických konferencích je hodně Židů, i když to o sobě nevykládají. Ačkoliv jsou z různých zemí, spojuje je osud předků za 2. války, který mezi nimi tvoří silné pouto. Na svou historii si nenechají sáhnout. Mají velký rozhled a jazykové a podnikatelské schopnosti.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA