Vole, vole, dobrý den!

Vole, vole, dobrý den!

14. 4. 2015
Můj příběh škola
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Novotná
V mém okolí se tolik "volů" nepohybuje, za to "tý vado" slýchám často. Z puberťáččiny si to překládám jako " ty hovado", ale jistá si nejsem :-)). Je pravda,že slovník děvčat i chlapců se velmi přiblížil, chodí okolo nás ze školní jídelny, ale jak jsem stará tak by některá slovní spojení ze mne nevyrazili ani palicí. A to jsou děti prvního stupně základní školy. Je škoda, že rodný jazyk upadá do hrubostí, ale ještě horší je používání různých cizích výrazů, pochopím není-li české slovo ve stejném významu, ale to bohužel neplatí. Rozhodně bych nechtěla učit za žádné peníze, nejsem přívrženec tělesných trestů, ale leckdy by jedna přesně mířená předešla mnoha problémům.
Hana Rypáčková
A co! "my ass!" ,asshole -to docela zaznívá....
Alena Tollarová
Kámo. Nebo taky VOLE.
Libor Farský
Já také ne. Strávil jsem v Anglii 4 měsíce v r. 1968 a v ČB mám anglického přítele, který česky neumí. Dokud jsem nebyl v důchodu, scházeli jsme se občas v hospodě. Nikdy to nepoužil. Rozhodně to nebude "vycpávka", to bych byl musel zaregistrovat.
Jiří Libánský
Já jsem ještě Hey Dude neslyšel. Tak jsem to zadal do překladače a ten mi vyplivl: Hej kámo.
Alena Tollarová
Já jsem tedy v tomto směru nepolíbená, ale zeptala jsem se doufám na správném místě. Budete se možná divit, ale v angličtině se prý používá Dude, resp. Hey Dude!
Libor Farský
Zuzko, máte bezva kolegu. Nevíte, jestli něco podobného existuje v němčině, angličtině nebo ruštině? A co ve francouzštině - kde je MMka?
Zuzana Pivcová
Mně zase jednou vyprávěl kolega, že stál ve frontě a před ním mladíci a samý "vůl". Najednou jednomu upadla bankovka, jak si dával věci do zadní kapsy. Nepostřehl to. Kolega mu zaťukal na rameno a řekl: Promiňte, pane Vole, ale upadly Vám peníze. Kluk prý koukal jak puk, přece jen ho to dostalo.
Libuše Křapová
Slyšela jsem tuto příhodu. Mistr vedl učně, měli ho rádi a uznávali ho. Jednou zase jednomu z nich něco vysvětloval, kluk kýval hlavou a řekl: "Dobře, vole." Mistr zakroutil hlavou a odpověděl: "Vole bys mi říkat nemusel." A kluk opět kývl hlavou a omluvně řekl: "Promiň, vole." A bylo vymalováno.
Olga Štolbová
Libore, máte pravdu, už více generací. Můj osmiletý synek, před více než padesáti lety, po návratu z pionýrského tábora, při vyprávění "mámo, ty vole, to jsem se lek", mě docela vyděsil. Do té doby jsem netušila, že už tak malé děti běžně mluví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%