Jarní fotopříběh: Rakytník,
přítel našeho zdraví

Jarní fotopříběh: Rakytník,
přítel našeho zdraví

10. 4. 2015

Máme za sebou první jarní den, první dubnový den, Velikonoce, prostě jaro nás obklopuje se všemi krásami i problémy. Jaképak problémy, když jsme se konečně dočkali jara! Pomineme-li vrtkavé aprílové počasí, začínají nás pronásledovat nutkavé myšlenky, že bychom měli po „zimním spánku“ udělat něco pro své zdraví. Ale kterou z možností vybrat? Očistnou či hubnoucí dietu, vylepšit pitný režim, více se pohybovat nebo konzumovat víc zeleniny a ovoce? A co se pokusit změnit jídelníček celoročně a zařadit do něho i výrobky z rakytníku.

V úterý po Velikonocích jsem měla možnost navštívit rodinnou firmu, která se zaměřuje na zpracování rakytníku řešetlákového. Pár encyklopedických dat:

Rakytník je znám svými hojivými a léčebnými účinky. Obsahuje široké spektrum vitamínů a stopových prvků. Mezi ty nejznámější patří například vitamin A, B, C, D, F nebo K. Olej z rakytníku se využívá na hojení jak drobných poranění kůže, tak i na rozsáhlé popáleniny nebo jizvy po operacích, které krásně vyhladí. Rakytník obsahuje též aminokyseliny Arginin, Karnitin, Taurin, Lyzin, cukry, třísloviny a silice

Prohlédli jsme si provozovnu, seznámili se s postupem zpracování rakytníku, výroby, expedice. Viděli jsme i výrobu bonbonů a lízátek, porcovaného čaje, samozřejmě marmelád, náplní, šťáv či mastí.

Podrobnosti o pěstování, sklízení a léčebných účincích nám vysvětlil majitel firmy. Kromě rakytníku zpracovává i další ovoce, brusinky, borůvky, ananas, meruňky, maliny, broskve, višeň, ostružiny, červený a černý rybíz nebo jablko. Plody brusinky jsou (hned po rakytníku) druhým oblíbeným artiklem mezi zákazníky.

Jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Zároveň se používají při léčbě zánětů močových cest, ledvin nebo při inkontinenci. V malém krámku, který je součástí areálu, si můžete vybrat z širokého sortimentu vyrobených produktů.

Namátkou: Rakytník 100% olej. Je lisovaný za studena z rakytníkových semen. Doporučené užívání: 5-25 kapek denně nebo Rakytníková chuť v čajových sáčcích, kterou si zamilujete, či rakytníkové víno a různé druhy marmelád. 

Pro zájemce je otevřeno PO-PÁ od 7-17 hodin. Určitě si vyberete.

 

Fotografujete rádi? Zúčastněte se naší fotosoutěže s názevm Jarní fotopříběh. Pošlete sérii fotografií doprovázenou textem a vyhrajte tablet Lenovo! Více informací o soutěži najdete zde.
Jarní fotopříběh
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji všem za komentáře a přeji jaro plné zdraví.
Lidmila Nejedlá
Škoda, že má rakytník trny. Špatně se sklízí. Jinak mňam, mňam.
Jaroslava Handlová
Danuš, zajímavou exkursi jsi doplnila hezkými fotkami. Má to jen jednu maličkou chybičku. Také bych se šla podívat, ale schází mi aspoň město, kde se provozovna nachází? (Prodejen se najde na internetu spousty, ale výrobna s možností exkurse???- nenašla jsem.) Prozradíš nám to Danuš? Děkuji.
Hana Rypáčková
Dcera má na zahradě keře obsypané a dělá marmeládu.A taky to ozobáváme...
Marie Foltýnová
Také by mě zajímalo,kde sídlí ta firma.Tu rakytníkovou marmeládu bych ráda okusila.
Alena Tollarová
Musela to být zajímavá exkurze, snad nám autorka prozradí, kde se ta firma nachází. Já pro prevenci užívám sirup echinacea s rakytníkem.
Zuzana Pivcová
Na Rujaně v lázeňském městečku Binz bylo v září vše zaplaveno rakytníkovými výrobky, v kavárnách rakytníkové dorty, v obchodech kosmetika - mýdla, krémy, šampony, likéry, džemy, čaje, čokolády a bonbony s rakytníkovou náplní, zkrátka výrobci se snažili. Ale nic proti tomu, rakytník je chutný a navíc má hodně "céčka".
Alena Várošová
Rakytník se dá pěstovat na zahradě,ale musíte mít páru,takže samce a samici,nebo více samic Samice mají plody,oranžové,kyselé bobulky..Jak rakytník dozrává,tak jej otrhám,strašně píchá,máostré bodliny,přeberu lisečky co tam spadnou,operu,nechám na utěrce uschnout.Potom jej nasáčkuji a dám do mražáku a taky do skleniček a zaliji medem.Jestli je tento postup správný a nezničí se vitamíny nevím.Dělám to už řádku let. Z mražáku si dám 2 velké lžíce do hrnečku,zaliji lžící medu a nechám chvilku a pojídám. Hezký večer.
Marie Magdalena Klosová
Prozradíte,kdeže to mají otevřeno od po do pá?Jinak díky za poučný a zajímavý článek.
Eva Balúchová
Moc ráda bych se do firmy podívala,ale nevím kde je.Já kupuji rakytník do jogurtu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA