Starou pražskou cestou 
k rybníkům u Řepice

Starou pražskou cestou
k rybníkům u Řepice

7. 2. 2015
Počasí konečně zpevnilo zem a dalo se jít cestou necestou, zkratkami přes pole a louky. Původní cesta ze Strakonic do Prahy vedla na sever přes les a vesnici Droužetice. Tak jsem tam zamířila kolem nezbytného křížku a rybníčka používanou cestou ke vsi. Za ní jsem dohlédla k další vesnici s kostelíkem, na Radomyšl. Já jsem ovšem nepokračovala pražskou cestičkou, ale zamířila ke kaskádě čtyř rybníků patřící už k další vesnici, Řepici.

Překážkou byla trať do Blatné, kterou jsem musela překonat. Za tratí už se rozkládal první rybník. Byl vypuštěný, s poničenou hrází. Odhalené kořeny stromů, větve a obnažené kameny v opuštěném místě vypadaly strašidelně. Mohutnou vrstvou bahna si protékající voda  vyrývala v zasněžené ploše černé meandry.

Hráz druhého rybníka byla zalita sluncem a mohutné stromy ji pevně držely. Pokřivené větvoví vrhalo bizardní stíny na smutně opuštěnou plochu rybníka. Pod hrází u náhonu je opravený mlýn s červenou střechou a výběhem s koníky. Opomíjený kamenný mostek pamatuje staré časy.

Třetí rybník byl poloprázdný, ale s osazenstvem kachen už nebyl tak tichý a opuštěný. Největší z rybníků, čtvrtý v pořadí, sousedí se silnicí a vlakovou zastávkou na kraji Strakonic.

Svou polohou jsou rybníky v létě hojně využívané ke koupání a v pořádné zimě na bruslení.

fotogalerie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Díky za hezké snímky i článek. Řepické rybníky znám z letního koupání, když jsme tam jezdili z Radomyšle, kde je sice koupaliště, ale malé. V zimě to vypadá dost jinak.
Soňa Prachfeldová
Hanko, je vidět z vyprávění a fotek jak máš tuto krajinu ráda, KRÁSNÉ.
Marie Novotná
Jak je krásně v té české krajině.Tyto fotky jsou toho důkazem.
Zuzana Pivcová
Moc hezké snímky a moc hezká krajina, která, zalitá sluncem, vyniká ještě víc.
Zoja Sedláčková
Parádní procházka. Mám tu vnuka, tak jsme také výletovali. Včera i dnes na to bylo krásné počasí.
Růžena Antlová
Ty kořeny to je paráda
Dana Kolářová
Moc ráda jsem se prošla a podívala. Děkuji.
VANDA Blaškovič
Hanko, překvapuje mne, že máte málo sněhu. Nebo je to normální v této době? Krásný výšlap, pro mne trochu tajemný...
Alena Vávrová
Krásný den, krásný špacír krásnou krajinou, vydařené fotky a poetické průvodní slovo.1*****
Miluše Převrátilová
Hezký článek i fotky, líbí :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%