Cikáni v mém životě

Cikáni v mém životě

28. 1. 2015
Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Zojo, to se těším, že přijdeš na kafe. Tady matky /některé/ bojkotují přijetí dětí do normální školy,aby děti nemusely nosit domů učebnice. Vietnamci zase platí 10 tisíc měsíčně za starost o dítě / s miminem hodně mluvit, starší učit a dělat úkoly, doučovat./Jsou celý den v minimarketu a na děti nemají čas.Rádi za jejich vzdělání zaplatí.Zřejmě to není zdaněné....
Zoja Sedláčková
Vidím, že se tu rozproudila čilá diskuse. Ale pokud budou u nás sociální dávky vyšší než příjem z minimální mzdy, na víc většina cikánů nedosáhne, tak pracovat nebudou. Vy byste pracovali? Já ne. A pokud bude trvat jejich vylučování do jen romských tříd, tak nikdy neuvidí žádné dobré příklady. Prostě kumulace sociálně slabých, a znovu podotýkám, že na šluknovském sídlišti je třetina z majoritní populace, do určitých míst je cesta do pekla. Jsou uzavřeni ve své komunitě a nemohou se rozvíjet. Tak to je můj názor a nemám problém s tím pracovat jako dobrovolník v nějakém nízkoprahovém zařízení, které pracuje s romskými dětmi. už jsem poslala nabídku do Strakonic.
Karel Janovský
Zojo, moje zkušenosti s cikány jsou dvojího druhu. V roce 1990 mojí švagrové, která přijela s rodinou na návštěvu z Francie, cikánky ukradly v Praze na Příkopech za bílého dne veškeré doklady a peníze. Nikdo je nikdy nechytil. Na železnici pod vedením mého kamaráda pracovala parta cikánů na opravách železničního svršku (kolejí). Vždy jim musel ukázat co, jak a odkud kam mají dělat. Když to dokončili, tak zůstali stát dokud nepřišel a nedal jim další úkoly. Při výplatě přišla do kanceláře traťmistra stará cikánka, na výplatní listině se každý podepsal nebo udělal jen křížky a ta cikánka sebrala všechny peníze do haléře od všech! Ale do práce cikáni chodili a každý si denně přinesl na svačinu z domova 2 krajíce chleba a mezi nimi silné kusy masa. Z čeho to maso bylo nevím, ale nikdy jsem neslyšel, že by se v obci něco ztrácelo. Kromě toho měl každý cikán 2 Kč na pivo. A tak bych rozhodně byl pro to, aby každý člověk a nejenom cikán, musel pracovat a rozhodně bych jim kočovný způsob života nedovolil. Vždyť toho, kdo se práci vyhýbá, musíme my všichni živit a on jen využívá všeho, co tady ostatní vytvořili. A pokud se někdo nechce přizpůsobit našim zákonům, normám a pravidlům slušného chování, tak ať odcestuje tam, kde mu jeho odlišný způsob života budou tolerovat!
František MENDLÍK
Vážená paní Pivcová. Pochopil jsem. V Německu musí asi všichni, tedy i Romové, šlapat brázdou. Pochopil jsem i vaši větu že tam mají práva i povinnosti. To jenom u nás je jako ve středověku ,,dvojí lid". Romové jsou zákonem chráněni, báli se jich i komunisté. Od toho ti mladí invalidé. Nemusí pracovat, nemusí posílat děti do školy. Dvě sta padesát organizací se stará o jejich dobro. A když se někdo ozve, je rasista! O tohle všechno v Německu přišli. Pokud vím i u nás chtěli mít vlastní stranu. Takže nač mít jednu Ústřední radu, když se na Romském problému může živit daleko více lidí.
Zuzana Pivcová
To se nedá implantovat jako vzorové řešení. K tomu asi vede po generace dlouhá cesta. Německo je mnohem tvrdší, co se týče dodržování nařízení a zákonů. Romové mají svůj orgán - Ústřední radu Sintů a Romů. Ten za ně jedná. Ale jak říkám, je mnoho takových, kteří svůj původ nezdůrazňují a nežijí v žádné pospolitosti.
František MENDLÍK
Vážená paní Pivcová. jestli je to tak, jak říkáte a Romové v Německu skutečně splynuli s německým obyvatelstvem, měl by to být vzor pro ostatní státy. Já jsem si vždy myslel, že jsou všichni na jedno brdo a jsou příživníky ve všech státech, kde se vyskytují. Německý Cikán budiž vzor a prototyp. Divím se ale, že naši ochránci lidských práv už dávno tento ,,mustr" nepřijali jako řešení. Nebo si tiho Kocáb nevšimnul?
Zuzana Pivcová
Pokud vím, pane Františku, tak v Německu se spíš léta řešil problém, do jaké míry šlo za Třetí říše o holokaust Cikánů, zda se rovnal vyhlazování Židů, zda mají mít Romové v Berlíně památník, zda mají být odškodňováni, zda udávaný počet 500 tisíc zavražděných Romů není nadsazený. Samozřejmě, že tamní Romové se považují za stejné oběti jako židovská populace. Ale co se týče dnešní společnosti, tak je nutno podotknout, že velká část německých Cikánů, tedy Sinti, je už dávno starousedlíky, kteří tu žijí od středověku a splynuli s německým obyvatelstvem. Romové jsou národnostní menšina a podle toho mají práva, ale i povinnosti. To podotýkám.
Hana Rypáčková
Byla jsem v roce 1970 v porodnici s cikánkou, v noci po pood utekla a sestry ji hledaly , sháněly .Objevila se druhý den a divila se, jak to že nevědí, že cikánka musí hned po porodu být se svým mužem.My celé bolavé to nemohly pochopit.
František MENDLÍK
Kdysi v televizi probíhala diskuse o Romských ženách. Reportér zpovídal hlavního mluvčího, jak se dívá na případ, kdy Romové vtrhli do nemocnice a vyzvedli děti z nějaké karantény. Také poničili zařízení.A tu pan Holomek, ten hlavní Rom, prohlásil:,,Víte, ony Romské ženy mají zvláště vyvinutý vztah k dětem!"Nahrál reportérovi na smeč. Čekal jsem, že tehdy pan Fendrych prohlásí:,,To je zajímavé. Tak proč jsou různé dětské domovy plné Romských dětí, když je mámy tolik milují ?" Reportér už mlčel. Zařadil se tak mezi Kocáb- boys, kteří jenom kecají.
František MENDLÍK
Zajímalo by mne, jestli ti němečtí Romové jsou jiní, než ti naši. Také by paní Pivcová mohla zjistit, jestli se o Romy v Německu ,,stará" tolik placených organizací jako u nás. Je přece známo, že v Evropě žije deset milionů Romů. Myslíte že by mohli mít vlastní stát, jako třeba židé?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

19%