Česká marmeládová lady
vaří i pro britskou královnu
13. 12. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Slavíková
13.12.2014 22:31
Diskuze o marmeládách mi připomněla prastarý vtip: Povídá příslušník náčelníkovi: Šéfe, ten řidič říká, že veze džem, na dodáku je napsáno jam a přitom veze marmeládu.
K příspěvku Hany Rypáčkové - ten film se jmenuje Baby Boom, hraje v něm Diane Keaton a malou holčičku Elisabeth "zdědí" po svém bratranci. Ja to výborná a laskavá komedie.
Zoja Sedláčková
13.12.2014 15:10
Myslím, že i generace příští budou říkat marmeláda, jen si ji v obchodě pod tímto názvem běžně nekoupí. Ale u nás doma se říkalo džem - to bylo s kousky a zavařenina, to byla marmeláda. Já vařím ze všeho možného co vypěstuji nebo nasbírám v lese. Uvařila jsem i marmeládu z dýní a citrusů s přídavkem koření a všem moc chutnala. Děvčatům na józe jsem ji vloni dávala k Vánocům.
Zoja Sedláčková
13.12.2014 15:10
Myslím, že i generace příští budou říkat marmeláda, jen si ji v obchodě pod tímto názvem běžně nekoupí. Ale u nás doma se říkalo džem - to bylo s kousky a zavařenina, to byla marmeláda. Já vařím ze všeho možného co vypěstuji nebo nasbírám v lese. Uvařila jsem i marmeládu z dýní a citrusů s přídavkem koření a všem moc chutnala. Děvčatům na józe jsem ji vloni dávala k Vánocům.
Hana Šorejsová
13.12.2014 15:02
Ano, Libuško je dobrá. Jsem tu jen ve fofru mám vnoučátka a tohle mne zaujalo.
Hana Šorejsová
13.12.2014 14:58
Též ji obdivuji, jak prorazila, moc ji fandím. Marmelády jsme dělaly s mamkou. Pak jsem nějaký čas přestala, a nyní pro vnoučata stejné jako Libuška, z malin, jahod, rybízu a meruněk. Ale citrusovou jsem už vyzkoušela také - z pomerančů, a lahodila oku.
Libuše Křapová
13.12.2014 14:46
Asi se nikomu v Unii nepodaří, aby naše generace neříkala marmeláda, na chleba nemazala pomazánkové máslo a do čaje či krémů nedávala rum. Ještě že EU upustila od měření zakřivení banánů. Paní Maifaldová marmelády vaří s citrusů a úspěch jí přeju. Já u nás doma vařím z malin, jahod, meruněk..., a jíme taky marmeládu.
Zoja Sedláčková
13.12.2014 13:26
Marmelády, se kterými se může soutěžit a v Evropské unii se tak nazývat, musí obsahovat velký podíl citrusových plodů -v legislativě Evropské unie byl v roce 2004 kodifikován britský význam slova, který označuje výrobky z citrusových plodů. Proto jsou v současnosti marmelády bez předepsaného podílu citrusových plodů při prodeji označovány jinými termíny, jako ovocná směs, ovocná pomazánka, ovocné želé, zavařenina apod. A my jsme zvyklé na ty naše domácí. ČR jedná o výjimku ale nevím, zda se to podaří. Té dámě ale také fandím.
Hana Rypáčková
13.12.2014 11:15
Už jsem ji obdivovala, tu odvahu "hora k Mohamedovi" každý nemá.Máme na zahradě hojně ovoce a "vyrábím" pro rodinu podle přání, s kousky ovoce, nebo rosol.Neoblíbené ovoce /ostružiny,jostu,černý rybíz, hrušky, jablka/ míchám ,až jsou marmelády k nepoznání exotické.
Viděla jsem kdysi takový americký film o mladé ženě, která zůstala sama s dětmi, odstěhovala se na venkov a z jablek v sadě vyráběla svou dětskou výživu.Taky jsem jí byla nadšena .Je dobře, že si lidé spojí svého koníčka s prací.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA