Trauma z leknutí

Trauma z leknutí

7. 12. 2014

Chtěla bych vyvěsit veliký poutač s nápisem: NESTRAŠTE DĚTI. Mě strašili od malička. Byla jsem hyperaktivní dítě, zlobivka, věčný organizátor lumpáren. " Vezme si tě čert", slýchala jsem z úst maminky. Přísahala bych, že jsem večer čerta vídávala, jak chodí domem. To ale nebylo to nejhorší. Ve vesnici se tradovala pověst o starém Háblovi, který se schoval do stohu slámy a tam umrzl. Když ho našli a vytahovali ven, utrhli mu nohu. Byl pohřbený na hřbitově a jeho noha chodila kolem a lákala lidi do hrobu. Věřila jsem tomu a Háblova noha mne stála málem zdraví.

Bydleli jsme vedle školy, kde byl i byt učitele. Byli s manželkou bezdětní a mne si často brali domů a hlídali mne, když rodiče neměli čas. Ke škole patřila veliká zahrada , kde hlídala fena Ajda. Vlčák. Temperamentní silný pes, který mne miloval. Hrála jsem si s ní na honěnou, na schovávanou, brávala jsem ji na dlouhé pobíhání po pastvinách a po lese. Ajda to měla ráda stejně jako já. Byly jsme taková šťastná ulítaná dvojka.

Bylo mi 5 let, když jsem se jednou na návštěvě zdržela do tmy. Hráli jsme s učitelem žolíky. Mrskala jsem je jak starý karbaník a hra mě nesmírně bavila. Bavila i pana učitele, však mne je naučil. Jenom jeho žena měla rozum. "A dost! Jde se domů, musíš jít broučku spinkat."  Tak jo, řekla jsem poslušně, budeme hrát zítra´", rozloučila se a šla. Zabouchla jsem za sebou domovní dveře a strnula. Venku byla  tma.

Stála jsem na schůdkách v zahrádce a rozkoukávala se. Bála jsem se. Naproti zahradě za úzkou silnicí byl hřbitov. Rozeznávala jsem obloukový vchod,  za zbořenou zdí mohyly a kříže. Na bílé zdi kostela byl velký dřevěný kříž. Před kostelem rostly tři obrovské lípy, mezi nimi byla socha  Jana Nerpomuckého. Byl pozdní podzim, padal mokrý sníh a z lip kapalo. Připomínalo mi to kroky kulhavého stvoření, krvavé Háblovy nohy. Stála jsem tam vyděšená a styděla se zazvonit a říci, že se bojím. Pomalu jsem tedy sešla ke kovové brance, rychle otevřela a práskla jí do kovového rámu plotu. Chtěla jsem utíkat, ale slyšela jsem za sebou rachot. Hup, hup. Otočila jsem se a viděla, jak přes hřbitovní zeď na mne letí něco černého. Hábl...blesklo mi hlavou.  

Z vyprávění rodičů vím, že jsem přišla domů vykulená, v očích děs, bledá jak ta kostelní zeď, nemrkala jsem a stále se dívala do okna, nemluvila jsem. Nedostali ze mne slovo. Stále jsem jen ukazovala do okna. Tu noc jsem nemohla usnout, byť jsem byla v posteli s rodiči. Ze sna jsem pak křičela. První moje slovo bylo - Hábl.

Vlčice Ajda slyšela zvuk branky, přeskočila plot a silnici do hřbitova a přes zeď zpět na silnici. Šla mne doprovodit. Já viděla Hábla.

Sama jsem děti nikdy nestrašila. Jen teď říkám, aby si dávaly pozor, že by se mohlo stát to a to. Dcera na to říká:" Á jéje, zase ty tvoje katastrofický scénáře..."

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Ano, strašení dětí odsuzuju, nedovedu pochopit rodiče, kteří si přejí ustrašené a bojácné děti.
Marie Novotná
Jen těžko se odhadne,jak děti zareagují.Znám zlobivé děti,které se těší a běží i tomu nejošklivějšímu čertu naproti a nebojí se.Ale vím z blízkého okolí o případu,že dítě z vyděšení začalo koktat a počůrávat se.,,Všeho s mírou" se říkávalo a tady by to mělo-podle mě-platit dvojnésobně.Můj starší syn si do pytle vlezl sám a těšil se na peklo a mladší seděl pod stolem,ale to bylo před 35 lety.
Jiří Libánský
Strašení dětí jako výchovný prvek je už dávno psychology hodnocení jako škodlivé a kontraproduktivní. Bohužel rodičem se může stát kdokoliv a získat pro tuto náročnou roli nějakou teoretickou znalost je čistě otázkou dobrovolnosti a je to trestuhodně ignorováno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%