Tip na výlet: Moravské Kopanice s magickou atmosférou
FOTO: autor

Tip na výlet: Moravské Kopanice s magickou atmosférou

12. 6. 2020

Moravské Kopanice se nachází na Moravsko-slovenském pomezí v Lopenické hornatině Bílých Karpat.  Jejich součástí je pět obcí: Starý Hrozenkov, Žítková, Lopeník, Vyškovec, Vápenice.

V minulosti zde přicházeli  Valaši, Rusíni, Slováci a další osadníci. Život tady nebyl nikdy jednoduchý. Svědčí o tom i samotný název Kopanice, který vychází z toho, že se zde půda obdělávala jen ručně, kopáním. Kopanice patřily k nejchudobnějším krajům. I přes to, že zdejším obyvatelům ztěžovaly život časté nájezdy tureckých a později i uherských vojsk, byly znovu a znovu osídlovány a obdělávány. Díky tomu se zde zachovala svérázná kultura. Přitažlivost zdejšího kraje je umocněna rozmanitostí flóry a fauny. Magická atmosféra každého návštěvníka chytí za srdce a rád se sem vrací.

Dnešní hektická doba má bohužel dopad i na tento kraj, dochází k postupnému vylidňování, mladí odcházejí za prací do větších měst. Například  obec Lopeník po válce obývalo na 1400 obyvatel, dnes je to pouze 188, což může mít za následek i potlačení svérázné kultury zdejšího kraje.

V tomto kraji a blízkém okolí se koná mnoho různých kulturních i turistických akcí, mimo jiné každoroční otevírání a zavírání rozhledny na Velkém Lopeníku ve výšce 911 mnm., o kousek dál na Velké Javořině každoroční setkání Čechů a Slováků  (970 mnm.), v Bojkovicích letecký den – tady se  taky mimo jiné nachází muzeum, kde se o tomto kraji můžeme hodně dozvědět. V blízkém Hostětíně Jablečné slavnosti. Každou akci by mohla prezentovat samostatná vernisáž.

Tak hezký den a možná se zde potkáme…

cestování Tip na výlet vernisáž
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%