To potěšení se skrývalo za rohem. Za rohem mého bydlení. Odedávna tam byla restaurace. Příjemná a útulná. Do restaurace chodíme hlavně za kuchařem. Ten se jim tam někdy povedl, někdy méně. Až za ním přestali chodit i ti, co měli v poledne prostě jen hlad, restauraci zavřeli.
Naštěstí nezůstala zavřená dlouho. Zní to neuvěřitelně, ale dostala se do hledáčku jistého mladého Angličana, upřímně zamilovaného do francouzské kuchyně a do mladé ženy z Ostravy - Mariánských Hor v jednom osudovém okamžiku. Kuchař, zasvěcený do tajů francouzské kuchyně ve vyhlášených francouzských restauracích ozdobených michelinskou hvězdou, neměl na výběr. Bude následovat svou krásnou Moravanku do jejího domova a zároveň vydobude přízeň jejich krajanů kdesi v odlehlém koutě České republiky.
Vypadalo to, že se pustil do boje s větrnými mlýny. Nezalekl se a nevzdal to. Na nenápadném místě v nenápadné a klidné ostravské čtvrti otevřel restauraci. Restaurant francais. Francouzskou restauraci. Luxusní restauraci. On, Simon Guest, michelinský kuchař.
Nemohu neodolat. Mám přece v popisu práce poznávat francouzské reálie. Tudíž i francouzskou kuchyni. A tak jdu se svým partnerem odhalit její šarm a noblesu. Bude to naše oslava 4. výročí pospolitosti. Ve výběru menu prozatím nemáme jasno. Víme jen, že nesmí chybět francouzská cibulačka, která nám učarovala už ve Francii.
V restauraci nás vítá příjemná atmosféra, příjemné osvětlení, příjemná francouzská hudba a příjemná obsluha. Je to usměvavá mladá dáma, která nás velmi taktně, decentně a šarmantně bude provázet celým naším kulinářským zážitkem. Objednáváme polévku - cibulačku a džbánek růžového vína. Bude se hodit k našemu výběru a připomene ten nádherný letní čas naší dovolené. Jen co si přiťukneme, objeví se na stole malé překvapení. Pozornost pana kuchaře. Miska lahodného světlezeleného pórkovo - brokolicového pyré. Začínáme upadat do extáze. A to jsme ještě nezačali jíst, jen ochutnávat. Je to tak jemná a delikátní chuť, že by mohla nahradit dezert. Ale ne, to ne, to bychom se připravili o další zážitek.
Po chvíli přichází na stůl polévka. Podává se v misce, jejíž dno byste nejraději nechtěli spatřit ,jak si na ní pochutnáváte. Na hladině se vznášejí jemné plátky opečené bagetky zapečené se sýrem. Pastva pro zrak, čich, a to se ví, chuť! Pan kuchař nás nechá chvíli odpočinout (francouzské menu zabere až dvě a půl hodiny) a pak nás svou vybranou krmí udržuje nadále ve stavu nadpozemské slasti.
Na stole se objeví "plat principal" - hlavní jídlo. Zvolili jsme dvě různá. První z nich se skrývá pod jediným slůvkem - "Pintade". Jediné slůvko a mana nebeská. Nese v názvu opečené prsíčko a konfitované stehýnko z perličky s celerovým pyré, karotkou a zvěřinovou šťávou. Zapomínám mluvit a zapíjet vínem. Nechci přijít ani o zlomek zážitku z této pochoutky. Všechny chuťové buňky zažívají extázi. Zlomek vteřiny obětuji pohledu na partnera. Nad svým "Filet du porc" zažívá cosi podobného. Opečená vepřová panenka s česnekovým pyré a omáčkou z petržele a mladého špenátu si ho nadobro podrobily. Jeho pohled je zcela "nepřítomný".
Tato "milostná hra" zdaleka nekončí. Připlouvá dezert. Čokoládová pěna v provedení tohoto anglicko-francouzského kouzelníka je prostě úžasná! Rozplývá se na jazyku a zanechává po těle pocit blaženosti. Stejně tak hruškový dort na vedlejším talířku. Vše podtrženo ještě umělecky vytvarovanou hruštičkou z karamelového skla. Francouzský "Mistr" nás tajně sleduje špehýrkou ve dveřích své "laboratoře". Uspokojen naším blaženým výrazem vyšle "asistentku" ještě s jedním, a to posledním překvapením. Je to v pravém slova smyslu "pokušení" na lžičce. V ústech se rozprskne do miliónů kapiček a vy se dočkáte "vyvrcholení". Ukázka molekulární kuchyně - sladká tečka, "Au revoir".
Právě jsme vstoupili do "sedmého" francouzského nebe.
Sedmé nebe po francouzsku
31. 1. 2015Zpět na homepage
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden
Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem