Nevím, jak vy, ale já, když vidím krásné maso, navíc v akci, neodolám a koupím pořádný flák. Nemáme moc velký důchod, spíš pod průměrem, ani nejíme maso denně, takové brambory s tvarohem s bylinkami, bramborové lokše, havířina, bramborová buchta a další, to všechno jsou bašty, co projdou mozkem, pěkně závit po závitu.
Jednou se mi zvlášť zadařilo. Koupila jsem úžasnou vykoštěnou pečeni, bez tlustého kolem, radost se podívat. Takový čtyřkilový šál - macek. Jenomže jak s těmi kily naložit? Rozřezat na kusy a zmrazit? Kdepak, maso se tím připraví o šťavnatost. Takže jsem nakrájela plátky, naklepala, osolila a obalila v trojobalu. Řízky jsem předsmažila do "nedosmažena", světlá zlatá barva a po vychladnutí zabalila po dvou a čtyřech kusech do pytlíků k mražení, naskládala do mrazáku do štůsků. Pak stačilo řízky rozmrazit a na pánvi dosmažit. Pro více lidí jsem je dala do pekáče a dodělala v troubě.
Začala jsem tak zmrazovat i jiná jídla, dávala do krabiček k mražení a pak stačilo jen rozmrazit, eventuelně dodělat ( zaprášit, přidat smetanu atd.). Perfektní je slepice (kuře) na paprice, předdělám se spoustou cibule, asi jako do guláše, maso do měkka, oberu ho, šťávu dochutím, přidám maso a rozdělím do krabiček, zmrazím. Pak stačí rozmrazit, v mléce rozkvrdlat hladkou mouku a nakonec smetanu. Eventuelně ještě dochutit. Ale kdykoli rychle potřebuji jídlo pro nás či návštěvu a podobně, rozmrazím v mikrovlnce nebo ve vařící vodní lázni.
Vzhledem k tomu, že žijeme většinu roku na chalupě a ve vsi není žádný obchod, nakupujeme ve velkém a dokud vše nespotřebujeme, na nákup nejedeme. V době, kdy je hodně práce na zahradě, hodí se předvařené jídlo. Španělských ptáčků jsem měla dvanáct (když už, tak už) rozdělila také do krabiček a podle toho, kolik nás bylo, jsem rozmrazila, dodělala šťávu či omáčku. Zmrazuji předdělaný guláš z nožiny, upečené maso a dlaší dobroty. Potřebuji zpracovat mrkev, vyndám krabičku či krabičky s vepřovým, mrkev a brambory jsou hotové, než rozmrzne maso. Upeče se flák najednou a ještě se ušetří proud nebo plyn.
Fígl s předvařováním a předsmažováním
2. 12. 2013Zpět na homepage
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu