Češi moc solí, přináší
to velká zdravotní rizika

Češi moc solí, přináší
to velká zdravotní rizika

27. 11. 2013

Trojnásobek soli proti doporučení Světové zdravotnické organizace, tedy 15 gramů denně místo pěti, spotřebuje každý dospělý v Česku. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců. V Evropě mají vyšší spotřebu jen Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Makedonie, oznámilo ministerstvo zdravotnictví při startu osvětové kampaně nazvané Nadbytek soli škodí dětem i dospělým.

Lidé se v kampani dozvědí, že nadbytečné solení zvyšuje tlak a vede k mrtvici, infarktu, poškozuje ledviny a u dětí se pojí také s obezitou. Po slaném totiž více pijí oblíbené sladké nápoje.

"Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku klesly cévní mozkové příhody o čtvrtinu a kardiovaskulární onemocnění o 17 procent. Proto je tak důležitá prevence a osvěta," řekl ministr zdravotnictví Martin Holcát a přiznal, že osobně také hodně solí, "od zítřka" už prý nebude.

Lékaři spoléhají na osvětu, lidé by podle měli vědět, co nadbytek soli způsobuje, aby změnili jídelníček. Důležitý je i tlak na výrobce, aby množství soli v hotových potravinách postupně snižovali. Prudký pokles by lidé nepřijali, jsou od dětství zvyklí na slanou chuť, mnozí na ní jsou prý až závislí.

"Tlak na výrobce spolu s osvětou je nejlevnějším a nejefektivnějším opatřením," potvrdil profesor Graham MacGregor, který z Londýna přijel kampaň podpořit. Uvedl, že za sedm let se tak podařilo snížit spotřebu soli v Británii o 15 procent, na 8,1 gramu na osobu a den. Tím se prý zabránilo 18 tisícům mozkových příhod a infarktů.

Vodítko pro změnu jídelníčku najdou lidé na www.mene-solit.cz. Pomůckou jim může být i papírová pyramidka, na jejích bocích jsou vyjmenovány potraviny vhodné a nevhodné z hlediska obsahu soli.

Největší díl denního příjmu, zhruba 80 procent, je z vyrobených a zpracovaných potravin. Hodně soli je v uzeninách, chipsech, slaných sýrech, sojové omáčce, kečupu, instantních polévkách, předpřipravených jídlech a v jídle z fastfoodů.

"Na den 15 gramů není normální, s tím se organismus těžko vyrovná," podotkl Jan Janda z České pediatrické společnosti. Uvedl, že pro kojence je doporučen jeden gram soli, pro děti od jednoho roku do šesti let dva gramy, pro děti od sedmi do 14 let pět gramů.

"Až 80 procent kojenců dostává po půl roce věku více soli, než je doporučeno. V batolecím věku má nadměrné množství soli ve stravě až 95 procent dětí, u starších dětí se to týká prakticky všech," uvedl Janda. Pro pediatry vydala odborná společnost doporučení, aby dětem a dospívajícím měřili tlak, zejména těm z rodin zatížených vysokým tlakem.

sůl životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?