Mnoho rostlinných jedlých tuků obsahuje podle testu časopisu dTest zdraví škodlivé látky. Třetina ze 24 vzorků by se v zemích s přísnějšími limity vůbec nesměla prodávat. Jak uvedli v tiskové zprávě zástupci časopisu, nejhůře dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera.
Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah takzvaných transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést i k dalším zdravotním potížím. Ve dvou zmiňovaných vzorcích podíl těchto látek více než desetinásobně překračoval limity platné v Rakousku, Švýcarsku nebo Dánsku.
Tuzemským normám však vyhovovaly, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nijak nereguluje. „Spotřebitelům však důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali,“ uvedl redaktor dTestu Ondřej Jánoška.
Některé testované tuky pak obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Podle Jánošky pocházejí především z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky své nízké ceně. „Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem," upozornil Jánoška.
Výrobci nemusí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.