Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal v závěru hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na třetí ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Gurmánská akce nazvaná Co se na hradě vařívalo začíná v 10 hodin a potrvá do 16 hodin.
Lidé budou moci ochutnat i kaši, placky, sýry, ryby a další pokrmy z historického dymníku na druhém hradním nádvoří nebo vyrazit na prohlídky hradu spojené s ochutnávkou. „Gastroprohlídky“ následují po 45 minutách, počet návštěvníků v jedné je omezen na 20 osob. Zkrácený historický výklad bude doplněn informacemi o stolování a přípravě pokrmů a také kulinářskými zážitky.
„V černé kuchyni návštěvníci ochutnají například pečivo a sladkosti, v hradní kapli víno a medovinu a v rytířském sále, kde bude prostřena slavnostní tabule, bude polévka a maso včetně zvěřiny a drůbeže. Připravena je i malá tematická výstava předmětů stolování a přípravy jídel z depozitáře hradu,“ uvedla Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, pod které hrad Buchlov spadá.
Všechny pokrmy, které vařívali předkové, budou k mání pouze do vyčerpání zásob. Vstupenky na akci je možné koupit v pokladně hradu, lidé si je také mohou rezervovat dopředu telefonicky. Podrobný program hradního hodování lze nalézt na internetových stránkách www.hrad-buchlov.cz. Akci každoročně navštěvuje několik stovek lidí.
Gurmánská akce Co se na hradě vařívalo není letos posledním lákadlem, kterým zve správa hradu k návštěvě Buchlova. Na 26. prosince je připravena oblíbená prezentace vánočních zvyků Na Štěpána na Buchlově otevřená brána.