Nestálé podzimní počasí, kdy babí léto rychle střídají o deset stupňů nižší chladna, dává zdraví pořádně zabrat. Neuplyne snad týden, aby člověk nemusel vzdorovat škrábání v krku a celkové rozklíženosti těla. A protože není nutné bojovat proti chřipkám či virózám věčným polykáním aspirinu nebo paralenu, dejme si jednou týdně vitaminovou bombu. Záruky neexistují, ale proč to nezkusit.
Co k výrobě tohoto nápoje potřebujeme? Jednu hrušku, čtvrt kila čerstvých jahod, pět kusů kiwi, stejný počet sušených fíků, dvě lžičky citrónové šťávy a jednu lžičku medu.
Postup je jednoduchý – každé ovoce si připravíme zvlášť. Hrušku omyjeme, zbavíme stopky i jádřince a nakrájíme na kousky. Ihned zakapeme čerstvou citronovou šťávou. Sušené fíky spaříme horkou vodou a nakrájíme. Do další misky dáme omyté jahody, zvlášť i oloupané a rozčtvrcené kiwi.
V mixéru nejprve rozšleháme kiwi s asi 50ml vody a lžičkou medu. Rozlijeme do sklenic. Mixér opláchneme a rozmixujeme jahody, opět se stejným množstvím vody a lžičkou medu. Nalijeme opatrně na kiwi šťávu, čímž nám ve sklenicích vzniknou dvoubarevné vrstvy. Mixér znovu omyjeme a rozmixujeme kousky hrušky, fíků a lžičky cukru. Můžeme také trochu zředit vodou.
Ovocnou vitaminovou bombu nakonec ozdobíme kousky použitého ovoce a ihned podáváme. Pokud je nápoj příliš hustý, přidáme lžičky s vodou pro jednodušší konzumaci. Zmíněné ingredience jsou na dvě porce ovocného nápoje.
Buďme zdraví!