Po letech izolace se v Moskvě 
rozmáhá chutná pouliční kuchyně

Po letech izolace se v Moskvě
rozmáhá chutná pouliční kuchyně

8. 9. 2013

Burger s provensálskou majonézou, farmářská šunka s celerovou omáčkou či lodička ze smažených nudlí po asijském způsobu. Moskva se pobláznila do gastronomického street foodu, který se šíří zejména v parcích metropole a dokonce mu byl věnován festival.

Street food, pouliční kuchyně, je móda původem ze Spojených států a plně se ujala v Paříži, kde se hamburgerům a různým salátům dostalo solidní gastronomické úrovně. Letos v létě v moskevských parcích vyrostla spousta kiosků a obchůdků jako houby po dešti a umožnila tak úředníkům, mládeži či rodičům s kočárkem obědvat venku na vzduchu a v zeleni.

Gastronomické návyky se mění k lepšímu

Tato tendence je tak slibná, že organizátoři hlavního ruského gastronomického festivalu Prazdnik jedy (Svátek jídla) věnovali třetí ročník právě pouliční kuchyni ve slavném Gorkého parku v Moskvě.

„Účastnili se jej známí šéfkuchaři i začátečníci. Pouliční kuchyně zažívá rozmach,“ prohlašuje Alexej Zimin, restauratér a šéfredaktor časopisu Afiša Jeda, který akci pořádal.

„Gastronomické návyky se mění velmi rychle a k lepšímu,“ konstatuje Brit Daniel Phippard z restaurace Jernik. Na festivalu předložil návštěvníkům chutná „skotská vejce“ s paštikou ze zajíce s lanýži, která servíroval v kornoutech z listů časopisu.

Lidé hledají nepříliš drahou originalitu

Po potravinovém nedostatku za sovětských časů a po desetiletích izolace se Moskvané před dvaceti lety vrhali útokem na restaurace MacDonald a jim podobné, které se všude objevovaly. Dnes, kdy do Moskvy přichází západní tendence „měšťáckého bohéma“, lidé hledají to, co je dobré, originální a zároveň nepříliš drahé.

Příslušníci moskevské střední třídy hodně cestovali a na svých cestách také hodně ochutnali. Nyní chtějí najít v Moskvě, stejně jako v Londýně či v New Yorku, jídlo vymykající se všednosti, avšak ne složité.

To pochopil šéf gastronomického bistra Delicatessen Ivan Šiškin, který si v parku Ermitáže otevřel maličký obchod. Podává zde nápadité sendviče každý den s jinou polévkou. Jednou týdně vaří v dodávce kůzlečí s pyré z rohlíčkových brambor.

Anglosaská móda se přizpůsobuje ruským tradicím

Francouzský šéfkuchař Régis Triquel žijící v Moskvě připravil slaný zákusek z lístkového těsta s telecí paštikou, hruškami a koňakem, aby tím vzdal čest tradičním ruským pirožkům. Anglosaská móda street foodu se podle něho musí přizpůsobit místním tradicím.

Jeho pobyt v Moskvě dobře ukazuje vývoj gastronomie v Rusku. Před čtyřmi lety jej pozval ruský magnát Alexander Mamut do svého pivovaru Most. Tady se stejně jako mnozí další francouzští šéfkuchaři v Moskvě pustil do „vysoké gastronomie“. Před rokem se však rozhodl pozměnit jídelníček a podávat domácí kuchyni.

„Rusové rádi dobře jedí a jsou spokojeni, když dostanou velké porce,“ zdůrazňuje ruský šéfkuchař Vladimir Muchin, který se rovněž pouští do street foodu. „Dnes je to pro kuchaře čest vařit pro lidi na ulici a ukazovat, co všechno dokáže.“

gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%