Pro odborníky na zdravou výživou jsou noční můrou, současně ale platí po celém světě za jednu z nejoblíbenějších pochoutek. Málokterá potravina vzbuzuje tolik emocí, jako smažené bramborové lupínky, neboli chipsy. Jejich konzumace škodí zdraví a vede k obezitě, hlásají jejich odpůrci. Řada lidí jim ale i tak nedokáže odolat a spousty jejich milovníků hovoří dokonce o závislosti. Podle nejrozšířenější teorie usmažil první chipsy americký kuchař indiánského původu George Crum před 160 lety, 24. srpna 1853.
Crum, jehož otec byl Afroameričan a matka pocházela z indiánského kmene Huronů, byl kuchařem v luxusním hotelu Moon's Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York, kde se v roce 1828 narodil jako George Speck. Některé zdroje uvádějí, že přišel na svět už v roce 1822, jméno Crum, které občas používal jeho otec, přijal později.
Za jeho slavným objevem stála nespokojenost jednoho zákazníka, který Crumovi několikrát vrátil objednané opečené brambory s tím, že jsou moc tlusté. Cruma to tak rozčílilo, že brambory schválně nakrájel na tenoučké plátky, které osmažil na oleji a osolil. K překvapení Cruma byl z nich dosud nespokojený zákazník nadšený.
Restaurace následně brambůrky zařadila do jídelníčku a začalo se jim říkat Saratoga Chips. Z Cruma se stal uznávaný kuchař a v roce 1860 si otevřel vlastní restauraci Crum's House. Crumův podnik fungoval až do roku 1890, v roce 1914 Crum zemřel.
Sláva brambůrek se začala po Spojených státech i po celém světě šířit od počátku 20. století. K jejich rostoucí oblibě pomohly stále nové a nové příchutě a tvary i inovace v balení, díky nimž se zachovávala čerstvost a křupavost brambůrek. Původní voskovaný papír vystřídal celofán, od soli se přešlo k nepřebernému množství příchutí. V Británii jsou například oblíbené octové chipsy.
Zatímco vynálezce brambůrek svůj produkt prodával jen ve své restauraci, jako první začal chipsy prodávat v obchodě v roce 1895 William Tappendon z Clevelandu. Od 20. let nahradila ruční krájení brambor strojová výroba a první celonárodně známou značkou brambůrek se ve Spojených státech stala Lay's, kterou v roce 1932 založil Herman Lay. Za průkopníka v ochucování brambůrek je považován Joe "Spud" Murphy, zakladatel společnosti Tayto. Tento Ir začal jako první vyrábět a prodávat sýrové a cibulové chipsy.