Tak to se mi líbí. Moje oblíbená pochoutka a přitom údajně velmi zdravá. V knize Jídlo léčí jsem se dočetla, že hořká čokoláda je plná antioxidantů.
Hořká čokoláda obsahuje značné množství flavonoidů, antioxidantů bojujících proti nemocem, které najdeme také v červeném víně a mnoha různých druzích ovoce a zeleniny. Ve skutečnosti se ukázalo, že hořká čokoláda má více flavonoidů než kterákoliv jiná potravina. Jak zjistily studie, obsažené antioxidanty mohou významně zlepšit krevní tlak, bránit vzniku krevních sraženin, zpomalit oxidaci LDL cholesterolu (snížit pravděpodobnost jeho přilnutí ke stěnám tepen) a omezit zánět. Jeden z výzkumů tvrdí, že pár čtverečků denně dokáže snížit riziko infarktu o 10 procent. Konzumace hořké čokolády může také omezit inzulinovou rezistenci, hlavní problém při cukrovce.
Poohlédněte se po hořké čokoládě s nejméně 60 procenty kakaa. A denně si dejte dva až čtyři čtverečky.
Můj recept:
Čtvereček hořké čokolády si nastrouhejte do šálku, zalijte jej horkou kávou a mléčnou pěnou. Získáte vynikající moca cappuccino.