Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Celer je velmi zdravá kořeninová zelenina s výraznou chutí, kterou lékaři doporučují jako prevenci proti celé řadě obávaných chorob. Pro někoho ale je jeho aroma poněkud nepříjemné, a tak upravit jej chutně nemusí být snadné. Jednu z možností nabízejí smažené celerové řízečky – bez masa a zdravé.
Dva velké kvalitní celery oškrábeme, omyjeme ve studené vodě a částečně uvaříme v osolené vodě. Pak nakrájíme na plátky, důkladně pokapeme citronovou šťávou, posolíme, obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Necháme přibližně 10 minut odležet, pak celerové řízečky ve vroucím oleji (dříve se používalo sádlo) po obou stranách osmažíme do růžova. Podáváme s osmaženými brambory (případně bramborovými hranolky).
Ingredience
2 celery
1/2 citronu
2 dkg mouky
1 vejce
6 dkg strouhanky
6 dkg sádla (oleje)
sůl
1 kg brambor