Hotel InterContinental byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu. Vznikal mezi lety 1968 až 1974 podle návrhu architekta Karla Filsaka poté, co byl blok původních domů mezi dnešním Dvořákovým nábřežím a Bílkovou ulicí odstřelen. S typickými prvky brutalismu, surovým betonem, strohou geometrií a monumentálním pojetím hotel vynikal a vyvolával emoce. Od privatizace v devadesátých letech vystřídal několik vlastníků.
V lednu 2019 ho koupili přes investiční společnost R2G miliardáři Oldřich Šlemr (zbohatl ovládnutím a následným prodejem České gumárenské společnosti, dříve Barum Holding, kam byl včleněn i hostivařský Mitas) a Pavel Baudiš a Eduard Kučera (oba zbohatli spolu s Ondřejem Vlčkem, novým majitelem košířské usedlosti Cibulka, na převzetí jejich antivirové společnosti Avast Software americkou společností NortonLifeLock za cenu cca 186 miliard korun). Pořizovací cena hotelu činila 5,8 miliardy korun, náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na čtyři miliardy korun. Hotel pod novým názvem Fairmont Golden Prague přivítal první hosty v úterý 15. dubna 2025. K dispozici jim je zatím jen hotelová lobby, restaurace Zlatá Praha a bar Golden Eye. Plný provoz včetně šesti gastronomických podniků i wellness centra začne v červnu 2025. K ubytování bude stejně jako dříve sloužit druhé až osmé podlaží. Z původních 400 pokojů hotel nabízí celkem 320 pokojů, apartmánů a servisovaných rezidencí. Původní místnosti byly totiž malé, a tak byly sloučeny do větších. Otevřeno je aktuálně asi 40 pokojů, všechny jsou obsazené. Průměrná cena na pokoj a noc činí 600 až 700 eur (od zhruba 15 tisíc do 17 500 korun).
Vedle ubytování nabídne hotel šest restaurací a barů, včetně obnovené restaurace Zlatá Praha a baru Golden Eye s rafinovaně míchanými koktejly v nejvyšším patře hotelu s výhledem na pražské panorama. Záběry hotelu z různých stran jsou na prvních třech snímcích za článkem. Na sníženém náměstí je k dispozici wellness i s bazénem, který propojuje zahradu s vnitřním prostorem hotelu a který se jako jediný v centru Prahy dá proplavat z interiéru do venkovní části (snímky 4 a 5).
Hlavní vchod do hotelu je přímo z piazzetty v Pařížské ulici. Lemuje ho světelná instalace Jana Kukly Nebesa složená ze šesti set svítících tyčí hutního skla (snímek 6). Recepci tvoří skleněné cihly se zrcadlovou vrstvou, které vybrousil Jan Černohorský (snímek 7). Celé přízemí zdobí série skleněných plastik Tapiserie od Zdeňka Lhotského. Interiér hotelu pak doplňuje řada lustrů a sklářských prací od českých značek Lasvit, Preciosa nebo Bomma. Originální společenský prostor je propojený s galerií umění ze 70. let i současnosti. V lobby v přízemí dýchá na hosty umění ze soukromých sbírek Kučery a Šlemra – různé skleněné plastiky nebo instalace Domovní znamení Prahy od sochaře Martina Janeckého. V přízemí se nachází též bar Coocoo’s Nest, pojmenovaný po oscarovém filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, jehož režisérem je Miloš Forman. Film mají připomínat světelné pilulky nad barem (snímky 8 až 13).
Neformální a přesto stylová restaurace Greenhouse s velkou terasou umístěná rovněž v přízemí je přístupná po nově vybudované lávce ze Dvořákova nábřeží (snímky 14 a 15). Svou nabídkou potěší ty, kteří hledají tradici českého piva s kvalitní kuchyní na vysoké úrovni. Na odkazech za článkem lze nalézt další snímky hotelu včetně interiérů a pokojů a též jedno video (druhý odkaz za článkem – novinky).
V průběhu přestavby hotelu byla stavba výjimečně zpřístupněna veřejnosti na Den architektury 2. října 2022. Stavbu jsem si tehdy prohlédl a stav přestavby zachytil na snímcích 16 až 28 za článkem. Hlavním dodavatelem byla společnost Metrostav. Vystavena tehdy byla rovněž původní umělecká díla a interiérové prvky hotelu, které nezmizely a dochovaly se. Například křišťálové lustry výtvarníka Reného Roubíčka evokující motiv přírody, série svítidel, která doplnila betonový strop konferenčního sálu či kovové lustry v podobě shluků zlatých bublin od českého sochaře Huga Demartiniho, nyní v obnovené restauraci Zlatá Praha a baru Golden Eye (podrobněji včetně obrázků viz třetí odkaz za článkem – archiweb).
Provozovatelem hotelu je mezinárodní řetězec luxusních hotelů Fairmont Hotels & Resorts z francouzské skupiny Accor. Řetězec o sobě uvádí, že ve světě provozuje asi devadesát hotelů včetně známého Plaza v New Yorku nebo Savoy v Londýně. Fairmont Golden Prague je prvním hotelem tohoto řetězce ve střední Evropě. Za 50 let se v pražském hotelu ubytovaly více než čtyři miliony hostů. Mezi nejznámější patřili např. někdejší tajemník OSN Kofi Annan, američtí prezidenti Richard Nixon či George Bush starší, zpěvák Michael Jackson, Elton John či herečka Meryl Streepová nebo operní pěvec Luciano Pavarotti. A kdo bude nyní další?
Obnovu čeká i venkovní prostor za hotelem před hlavním vchodem, tedy náměstí Miloše Formana. Jde o prostranství – piazzettu mezi ulicemi Pařížská, Bílkova, Elišky Krásnohorské a náměstím Curieových. Prostor byl podle českého režiséra pojmenován v říjnu 2018, půl roku po jeho úmrtí. Předtím žádný přesný název neměl.
Shodou okolností (či náhody?!?) jsem byl s partnerkou v den otevření hotelu nedaleko na vernisáži fotografií Tono Stana v Městské knihovně, a tak jsme se po vernisáži rozhodli podívat do baru Coocoo’s Nest v právě otevřeném hotelu. K původnímu hotelu InterContinental se totiž vázalo několik vzpomínek partnerky. Personál hotelu nás velmi vlídně přivítal a na baru nám kvalifikovaně radil s výběrem z nabídky koktejlů, prakticky stejných jako ve střešním baru Golden Eye, do něhož však musí být rezervace. Zvolili jsme koktejl Sbagliatissimo. Název pochází z italského sbagliato, tedy chybný, špatný, nepovedený, pomýlený. A proč tedy takový název? Historie příběhu začala vznikem koktejlu Negroni. Podle jedné z legend ho vytvořil hrabě Negroni v italském městě Florencie, když požádal barmanského přítele, aby mu přidal do jeho oblíbeného koktejlu, Americano, trochu ginu. Tento jednoduchý požadavek vedl ke vzniku jednoho z nejikoničtějších koktejlů všech dob, v němž se setkaly gin, vermut a Campari. V roce 1972 pak v Miláně v baru Basso barman Mirko Stocchetto omylem popadl láhev prosecca místo ginu a na světě byl koktejl Negroni Sbagliato, který v baru Coocoo’s Nest hotelu Fairmont Golden Prague nazvali Sbagliatissimo. Koktejl byl vynikající, i když dražší podobně jako ostatní nabídka na baru (např. ve srovnání s cenami v kavárně Grand Cafe Grandhotelu Evropa, o jehož znovuotevření na Václavském náměstí pod názvem W Prague jsem zde psal v příspěvku www.i60.cz/clanek/detail/35336/grandhotel-evropa-na-vaclavskem-namesti-se-vraci-jako-w-prague). Barman nás oba zachytil s koktejlem na posledním snímku za článkem.
Celé přízemí hotelu Fairmont Golden Prague a jeho výzdobu si lze nicméně prohlédnout jen tak, bez konzumace, a přitom se personál chová ke všem návštěvníkům opravdu velmi vlídně. Takže na závěr doporučuji tuto příležitost využít a potěšit se nádherou proměny původního hotelu InterContinental na Fairmont Golden Prague alespoň v přízemí hotelu.
Zdroje:
www.archiweb.cz/n/domaci/rekonstrukce-byvaleho-hotelu-intercontinental
https://forbes.cz/hotel-intercontinental-v-praze-se-otevre-na-jare-tentokrat-pod-novym-jmenem/
www.idnes.cz/ekonomika/domaci/hotel-intercontinental-fairmont-parizska.A250415_142541_ekonomika_vebe
www.ceskenoviny.cz/zpravy/2661380