Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Mleté vepřové maso osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, strouhanku, pepř a vejce a dobře promícháme. Z takto připravené hmoty vytvarujeme obdélníky, na které klademe plátky libové uzeniny (vuřt, párek, měkký salám) a plátky cibule. To celé pak stočíme a poněkud stlačíme tak, aby náplň na obou koncích mírně vyčnívala (podobně jako u španělských ptáčků). Obalíme v hladké mouce, opečeme na oleji, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Pak šťávu zjemníme máslem a podáváme s brambory.
Ingredience
300 g mletého vepřového
300 g libové uzeniny
100 g cibule
80 g oleje
30 g strouhanky
60 g hladké mouky
20 g másla
30 g slaniny
1 vejce
sůl
pepř
masový vývar