Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Dnes už to vypadá trochu divně, v minulosti ale holubi představovali běžnou součást stravy našich předků. V současnosti už se s tím setkáme asi jen ve filmu Vesničko má středisková, kdybyste ale k nějakému tomu holubovi přesto přišli, tady je recept jak s ním naložit. Obdobným způsobem ostatně lze upravit i jinou drůbež.
Vykuchané a dobře očištěné holuby rozkrájíme na čtyři díly a osolíme. Na pánvi si roztavíme 4 dkg másla, 4 dkg slaniny nakrájené na nudličky, k tomu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a špetku slabé papriky. Necháme trochu posmažit, pak na to položíme holuby a dusíme do měkka. Během dušení podlijeme sběračkou polévky. Mezitím v koflíku kyselé smetany rozmícháme lžíci mouky a to přilijeme k dušeným holubům. Pak necháme přejít varem tak, aby omáčka zhoustla. Maso vyjmeme, urovnáme na mísu, omáčku procedíme, v případě potřeby dosolíme a nalijeme na holuby. Podáváme s noky.
Ingredience
4 holubi
4 dkg másla
4 dkg slaniny
lžička sladké papriky
1 cibule
0,3 l kyselé smetany
1 dkg mouky
sůl