V hlavní roli horkovzdušný gril
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

V hlavní roli horkovzdušný gril

20. 9. 2024

Také s přibývajícími lety více přemýšlíte o tom, co jíte? Já to tak určitě mám. Dávám přednost rozmanitému a čerstvému jídlu, které většinou sama připravuji.

Nedržím žádné diety, jen vycházím ze svých celoživotních zkušeností a používám zdravý rozum. Podle mě by jídlo mělo být nejen čerstvé, dobře stravitelné a zdravé, ale také chutné a lákavě vypadající.

Na druhé straně však musím podotknout, že jídlo není to jediné, co naplňuje můj život. Kromě toho, že i ve svém věku chodím stále do práce, mám plno dalších zájmů a koníčků. Proto nechci a vlastně ani nemohu trávit při přípravě jídla zbytečně moc času. A tak neustále hledám nějakou zlatou střední cestu mezi těmito požadavky. V praxi to vypadá tak, že často zkouším při přípravě jídla něco nového. Třeba nové recepty, vylepšené postupy přípravy jídel, méně obvyklé suroviny, jiné koření, jiné nádobí či nové přístroje usnadňující pŕípravu jídla. Tomuto pokušení podléhám relativně často, ale zároveň musím pŕiznat, že jen velmi malá část těchto pokusů přinese takový výsledek, který se trvale stane nedílnou součástí mých kuchařských rituálů.

V podobném duševním rozpoložení jsem si začátkem léta pořídila do své domácnosti horkovzdušný gril Sencor SBG 8900SS. S prvotní myšlenkou, že budu konečně grilovat s minimem tuku a výsledek bude zdravější. A s postranní myšlenkou, že kvůli dvěma porcím masa nebudu zbytečně rozdmychávat (a následně čistit) velký klasický zahradní gril na dřevéné uhlí.

Obrovská krabice, v níž byl gril doručen, mě trochu vylekala. Většinu obsahu však tvořila polystyrenová výplň, v níž byl gril a jeho  příslušenství pečlivě zabaleno. Vlastní gril byl naštěstí mnohem menší a ostatní příslušenství (grilovací miska, rošt a košík) se dá pohodlně uschovat dovnitř grilu.

 

dsc-0100.jpg

 

Mám takový nesnesitelný zvyk, že si u nových výrobků nejdříve prostuduji návod. Naštěstí byl přiložen, tak jsem ho nemusela hledat na internetu. Byl stručný a dokonce byl k dispozici i v mém rodném jazyce. Když jsem se do něj zahloubala, zjistila jsem, že jde jen mechanický překlad, vytvořený někým, kdo nemá žádnou zkušenost s používáním výrobku. Že by na tom zapracovala umělá inteligence? Z návodu jsem však pochopila, že tato mašinka není jen horkovzdušný gril, ale umí toho mnohem víc.

Funkce tohoto přístroje jsou naštéstí zřejmé z obrázků a popisků, nalepených na poklopu grilu. Umí nejen grilovat s nastavením na různé teploty, ale i péct (maso nebo buchty), smažit, fritovat, zapékat a dokonce sušit. A jako bonus se u toho obsluha může procvičit v angličtině. Na grilu je umístěn relativně velký a dobře čitelný displej, jehož prostŕednictvím se ovládá. I displej komunikuje anglicky, a tak se brzy naučíte, že: PRE = předehřívání, ADD = přidat, START = spuštění, OPEN = otevřené víko, DONE = hotovo, CANCEL = zrušeno a OFF = vypnuto.

Během letošního léta jsem tohoto domácího pomocníka  mnohokrát vyzkoušela. Většinou ke grilování masa, uzenin a ryb. Jeho obsluha je opravdu intuitivní. Vyberu si na displeji způsob přípravy, k tomu se mi automaticky přednastaví předpokládaná teplota a čas přípravy. U grilování si mohu teplotu si mohu v určitém rozmezí upravit, u všech procesů je možné si zkorigovat předpokládaný čas trvání. Po spuštění postupu (START) probíhá nejdříve předehřívání prázdného grilu (PRE). Jakmile je hotovo, displej zapípá a je třeba vložit připravené suroviny (ADD). Během grilování můžete kdykoliv otevřít (OPEN) víko, zkontrolovat a případně obrátit obsah. Po zavření víka proces automaticky pokračuje. Jeho ukončení se opět hlásí zapípáním a nápisem DONE na displeji.

Ostatní postupy probíhají obdobně, liší se hlavně použitou teplotou a dobou trvání. Suroviny je možné buď umístit na rošt (grilování, pečení), do košíku (fritování hranolků) nebo přímo do grilovací misky.

 

Co mě při používání příjemně překvapilo?
Grilování probíhá velmi rychle - krátké předehřátí + asi 10 až 15 minut vlastní grilování.
Jednoduchá a intuitivní obsluha.
Pro jednotlivé postupy jsou docela dobře přednastavené teploty a časy, lze je měnit.
Rošt na grilování je masivní, strukturovaný a má šikovné úchyty, za které ho můžete snadno vyjmout z grilovací nádoby.
Úchyty na stranách grilu i na víku zůstávají po celou dobu grilování studené, nespálíte se.

Velmi snadné mytí všech vnitřních součástí grilu (stačí teplá voda, kapka saponátu, osušit papírovým ubrouskem). Lze dát i do myčky.

 

Pár praktických zkušeností z používání horkovzdušného grilu

Grilovat, smažit i fritovat můžete úplně na sucho, ale výsledek je chutnější, pokud použijete trochu tuku. Rozhodně doporučuji tukem potřít rošt, dobré je pokapat třeba olivovým olejem i grilované maso či položit tenký plátek másla na pečené maso. Na rošt se vejdou najednou až čtyři porce masa. Pokud grilujete jen dvě porce, můžete současně ugrilovat třeba zeleninu či plátky brambor. Lepšího výsledku se dosáhne, když se v průběhu tepelné úpravy potraviny i několikrát obrátí (plátky masa) nebo alespoň protřepají (hranolky nebo drobnější zelenina v košíku). 

 

dsc-0098.jpg

Můj první pokus o horkovzdušné grilování.

 

dsc-0115-1.jpg

A jeho výsledek na talíři. 

 

dsc-0101.jpg

Cvičení dělá mistra, a tak jsme během tohoto horkého léta grilovali docela často. Jde to rychle, takže se to dá přežít i ve velkých vedrech.

 

 

dsc-0199-2.jpg

Grilovaný losos, předem osolený, pokapaný citrónovou šťávou a obalený ve sladké chilli omáčce. Ryby se grilují na nižší teplotu než vepřové či hovězí maso.  Společně s lososem jsem grilovala i okořeněné plátky brambor jako přílohu.

 

 

 dsc-0104.jpg

Velmi chutné domácí hranolky si připravíte tak, že očištěné a pokrájené brambory na hranolky namočíte na třicet minut do vody s jednou lžičkou octa. Poté přecedíte a důkladně osušíte v utěrce. V misce si smícháte trochu olivového oleje, soli a pŕípadně oblíbeného koření a v tom hranolky obalíte. Teprve potom fritujete, během fritování občas proklepete hranolky v košíku. Z jedné dávky jsou asi dvě porce hranolků.

 

dsc-0201.jpg

V tomto přístroji jsem smažila i krůtí řízky v trojobalu. Samozřejmě bez tuku, jen rošt jsem před vložením masa trochu pokapala olejem. Souběžně jsem smažila řízky i na oleji, protože jsem jich potŕebovala víc a chtěla jsem výsledky porovnat. Na fotografii jsou klasicky usmažené řízky vlevo na ubrousku,  vpravo jsou řízky smažené (skoro) bez tuku.

 

dsc-0102.jpg

Vyzkoušela jsem si také upečení malého citrónového moučníku. Pro snadnější vyjmutí z nádoby jsem použila papír na pečení. Upečeno bylo za 15 minut. 

 

dsc-0117.jpg

A nedopadlo to vůbec špatně...

 

dsc-0107.jpg

Grilovat se dá i ovoce. Vyzkoušela jsem zatím jen grilování plátků jablek. Jsou potřené čekankovým sirupem a posypané skořicovým cukrem a sekanými oříšky.

 

dsc-0119-3.jpg

A tady je výsledek. Chutná to ještě lépe, než to vypadá.

 


A závěrečné hodnocení?
Tento horkovzdušný gril jsem si i během letošního horkého léta stihla oblíbit. Především proto, že příprava jídla je mnohem rychlejší než na klasickém grilu na dřevéné uhlí nebo v troubě. I s vědomím, že podobných výsledků bych mohla dosáhnout i v horkovzdušné troubě s grilem, ovšem za mnohem delší dobu a pravděpodobně i s větší spotřebou elektřiny. Přinesl do mého života víc, než jsem od něj očekávala. Jediné, co mi při používání tohoto přístroje vadilo, byla jeho velmi krátká přívodní šňůra.

A úplně na závěr kacířsky dodávám, že mi tento horkovzdušný gril svým širokým rozsahem použití tak trochu připomíná nezapomenutelnou Remosku,  samozřejmě v moderním pojetí.

Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.