Co to asi může být? Odhalení
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Co to asi může být? Odhalení

14. 6. 2022

V minulém článku jsem napsala, že odhalím ona slova. A protože sliby se mají dodržovat;t ak čtěte a uvidíte, že hodně z vás pravdu mělo.

Netuky - prosné karbanátky (název pochází z Rychnovska).

Guba - koberec z ovčí kůže. Dosud se ručně vyrábí v Jelšanech na Slovensku. Ke koberci se vztahuje hezké pořekadlo.

Ovečka, ovečka, trojí užitek: Hej, žinčička, brynzička, třetí kabanička.

Drkotina - huspenina na Slovácku

Máčka ze Slovácka - smetanová omáčka, do které se na úplný závěr dá natrhaný hlávkový salát. Je to údajně moc dobrá a chutná letní večeře.

Buriášky - pečivo z bramborového těsta, které se podává spařené horkým mlékem a posypané cukrem, mákem nebo pokapané medem.

A teď černidlo, které je doopravdy k jídlu.

Nazývá se tak úprava pohanky, kterou dusíme v troubě jako rýži. Na Valašsku jí mastili máslem a podávali k ní slanečka. Na Slovensku zase rozškvařenou slaninou a ještě jí polévali brynzou.

Čír - polévka z brynzy, dosud se vaří jak na Valašsku, tak i na Slovensku.

Informace jsem čerpala ze své sbírky knih:

Vedení domácnosti a výchova v rodině. Vydali SZN v r.1974. (Jméno autorky nevím,kniha je v salátovém vydání).
Rok v české kuchyni  SZN z r. 1959 (2. vydání) autorka M. Úlehlová-Tilschová

 

 

Děkuji všem co se zapojili do hádání.

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA