Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi, stejně jako já, dobré jídlo. Tentokrát jsem vyhledala ve své sbírce výstřižků recepty na jídla, kde je hlavní ingrediencí mrkev. A tak se v klidu posaďte a třeba si někdo něco zajímavého vybere.
1. Mrkvové karbanátky - pro 4 osoby
800 gr mrkve, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, 2 lžíce ho vína, 40 gr čerstvě nastrouhaného bílého chleba, 40 gr ovesných vloček, 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 2 lžíce posekaných lískových oříšků, 2 vejce, pepř, muškátový oříšek
Na obalení - 2 lžíce mletých pražených lískových oříšků, 4 lžíce strouhaného bílého chleba, po 1 lžíci oleje a másla na smažení
Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky. Cibuli nadrobno rozkrájíme a zesklovatíme na rozehřátém másle. Přidáme mrkev, společně osmahneme a osolíme. Přilejeme víno a vše podusíme doměkka. Mrkev s cibulí rozmixujeme a smícháme se 40 gr strouhanky, vločkami, pomerančovou kůrou, petrželkou, oříšky a vejci. Těsto osolíme, opepříme muškátem a vytvarujeme z něj karbanátky. Mleté ořechy smícháme v talíři se 4 lžícemi strouhanky a směsí karbanátky obalíme. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a karbanátky na něm opečeme. Podáváme s bramborovou kaší.
2. Mrkvový koláč s ořechy - pro 4 osoby
Na těsto - 250 gr mrkve, 5 vajec, 250 gr cukru, citronové aroma, 75 gr polohrubé mouky, 2 lžíce škrobové moučky, po 25 gr mletých lískových a vlašských ořechů, 1 lžička másla,1 lžíce strouhanky
Na ozdobení - 200 gr moučkového cukru, 60 gr mandlových lupínků, 2 lžíce meruňkové marmelády, 16 marcipánových mrkviček
Mrkev oškrábeme a co nejjemněji nastrouháme. Že žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu. Přimícháme citronové aroma. Smícháme mouku, škrobovou moučku a kypřící prášek. Směs vmícháme do žloutkového krému. Přidáme mrkev, mleté lískové oříšky a vlašské ořechy. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do těsta. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Rozevírací formu (o průměru 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme jí těstem a povrch uhladíme. Zasuneme na dolní lištu a pečeme asi 55 minut. Koláč vyjmeme, uvolníme z formy a dáme vychladnout. Na ledovou polevu utřeme cukr a 3 lžíce horké vody. Povrch koláče potřeme. Do polevy, ještě než zcela zaschne, vtiskneme marcipánové mrkvičky na ozdobu. Na suché pánvi opražíme mandlové lupínky a necháme vychladnout. Marmeládu rozmícháme se dvěma lžičkami vody a okraj koláče jí potřeme. Přitiskneme mandlové lupínky.
3. Mrkvový koláč s mletým masem- 8 porcí
Na těsto - 300 gr hladké mouky,200 gr Hery,1 vejce, sůl
Zpracujeme těsto a zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme ho na 30 minut do chladničky. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Mleté maso propečeme na oleji, osolíme a okořeníme. Přisypeme k němu pokrájenou mrkev a vše opékáme dalších 5 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200°C. Rozevírací formu (o průměru 26 cm) vymažeme tukem, vyložíme odpočinutým těstem, které ještě propícháme na několika místech vidličkou. Poté na těsto rozprostřeme tepelně opracované a ochucené maso. Oloupeme dva stroužky česneku, prolisujeme ho a smícháme se smetanou, čtyřmi vejci a bylinkami. Směsí maso zalijeme, posypeme sýrem a pečeme 45 minut.
4. Mrkev s dezertním vínem - pro 4 osoby
600 gr mrkve, 2 lžíce olivového oleje, čerstvě umletý pepř, 1 lžička hnědého cukru, 5 lžic ho vína (např. Marsaly), 1 svazek petrželky
Mrkev omyjeme, očistíme a oloupanou nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a mrkev na něm přibližně 5 minut opékáme a přitom ji občas promícháme. Přilijeme asi 4 lžíce horké vody,mrkev osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme asi 8 minut. Poklici sejmeme a dusíme dál,dokud se voda neodpaří. Mrkev posypeme cukrem a na prudkém ohni ho necháme zkaramelizovat. Přitom nepřetržitě mícháme,aby se nepřipálila. Jakmile cukr zkapalní,zalijeme mrkev dezertním vínem a ještě chvilku povaříme. Petrželku lehce opereme pod tekoucí studenou vodou o otrhané lístky nahrubo posekáme. Mrkev vybereme z pánve děrovanou naběračkou, necháme ji krátce okapat a narovnáme na mísu. Posypeme petrželkou a ještě horké podáváme. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
Dobrou chuť přeje Váš Karfík.