To je ale názvů pro jednu dobrotu
Ilustrační fotografie z pixabay.com

To je ale názvů pro jednu dobrotu

14. 11. 2020

Přátelé,

k vytvoření mého článku mě inspirovala jedna odrůda tolik oblíbeného ovoce, a tím je bezesporu hruška.

A ta, o které dnes píšu, je původní česká zimní odrůda ze severu Čech - Mostecka. Datuje se již od 18.století.

Vyšlechtil ji sedlák W. Gallin.

Strom má mohutnou korunu a je velmi odolný proti mrazu. 

 

Sklízí se ještě tvrdá, změkne až po uložení do sklepa. Sklizeň probíhá zpravidla v říjnu a konzumuje se od listopadu do března. Někomu připomíná svým tvarem jablko. Ano, plody nejsou velké, ale zato jsou velice sladké. Takže v této době bychom si na ní mohli pochutnat. 

Hruška koporečka

Ostatně posuďte sami, kolik krásných názvů dali naši předci právě jí :

Máslovka, Koprčka, Kobrčka, Kulma, Hruška knížete Švarcenberka, Knížecí tabulová, Muškatelka zimní,Muškatelka turecká, Muškatelka velká,  Zbuzanka, Postoloprtská, Lieglova máslovka, Máslovka koprčská. 

Ale dočetla jsem se, že se opět tato hruška s úspěchem pěstuje a to mě potěšilo. 

Nevím, jaká je obliba hrušek u vás, ale já je mohu jíst v jakékoliv úpravě. 

Už jste vyzkoušeli - - - smažené hrušky? 

Je to recept opravdu jednoduchý, ale výsledek opravdu stojí za vyzkoušení.

Suroviny :4 zralé hrušky, 2 lžíce rumu, moučkový cukr, vanilkový cukr, olej, ovocný sirup, citrónová šťáva

Oloupané hrušky rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince, každou půlku rozkrojíme na 4-5 šikmých plátků, pokapeme je citrónovou šťávou a rumem, posypeme moučkovým cukrem a necháme proležet. Před podáním namáčíme okapané kousky hrušek v těstíčku(základní je dole pod článkem), vkládáme je do rozehřátého oleje a usmažíme po obou stranách do růžova. Horké hrušky posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Podáváme se zředěným ovocným sirupem smíchaným s rumem a citrónovou šťávou od proležení hrušek. 

Těstíčko

1/8 l mléka, asi 12 dkg polohrubé nebo hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, špetka soli. Někdy dávám do těstíčka i bílé víno. Hned má těstíčko lepší chuť. Ale to pochopitelně dám méně mléka. Jak vidno, fantazii se meze nekladou. 

 P. S. Jak vidíte, na hrušky si  rády sedají i sýkorky. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.