Cenu za nejlepší počin si odnesla interaktivní expozice „Beskydy - příroda a lidé“ frýdecko-místeckého Muzea Beskyd. V kategoriích nejlepší pivo Beskyd a nejlepší zdejší pokrm si obě ocenění odnesl malý Pivovar Ogar z Kunčic pod Ondřejníkem.
„Cena za nej tradiční jídlo navazuje na rozšíření tras i služeb Beskydské pivní stezky se 14 pivovary a je úplnou novinkou. Vítěz bodoval brynzovými haluškami se špekovými škvarečky a valašskou slaninou s čerstvou pažitkou,“ vysvětlila za pořadatele CCR Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy – Valašsko.
Nositel dvojnásobné ceny za tradiční jídlo i pivo, majitel Pivovaru Ogar Martin Chalupa si zisku pomyslných medailí váží o to víc, že původně pivovarníkem vůbec nebyl. Patnáct let vlastnil úspěšnou firmu na obaly a pak si chtěl odpočinout. Na myšlenku postavit si pivovar ho přivedli známí z minipivovarů. „Zasvětili mě do výroby nápoje, který mi byl vždy ze všech nejmilejší,“ říká s úsměvem. Název Ogar se prý pro pivo sám nabízel – nápoj je to dobrý jako správný valašský chlap se srdcem na dlani.
Oceněná trasa „Po medvědích tlapkách“ je sítí regionálních značených stezek, které prostřednictvím symbolů šesti živočichů a soutěžních bodů vedou návštěvníky do okolí Čeladné, Malenovic a Ostravice. Vyznačili je místní lidé v místech, která oni sami považují za nejhezčí a návštěvníky dosud ne zcela objevená. Po medvědích tlapkách se dá jít i trasou pro kočárky nebo handicapované na vozíčcích. Trasy určené pěším turistům navíc navazují na cyklostezky a na síť občerstvení.
Další nositel CCR - expozice o historii, etnografii a přírodě v Muzeu Beskyd na frýdeckém zámku prošla loni nejrozsáhlejší rekonstrukcí od svého otevření v roce 1981. Expozice ve třinácti místnostech zobrazuje téměř dva tisíce sbírkových předmětů, které dokumentují historii i současnost beskydského regionu. Pozoruhodná je zejména kolekce velkých šelem, medvěda hnědého, rysa ostrovida a vlka obecného, unikátem je i exponát mladého losa evropského. Nové interaktivní prvky dodávají všemu zábavný impuls. Návštěvníci si mohou prostřednictvím dotykových obrazovek například vyzkoušet, jestli rozeznají zvuky zvířat.
Ocenění za turistický produkt a počin pro návštěvníky mají v Beskydech tradici už od roku 2014. Piva z Beskyd se hodnotí sedmým rokem. V minulém roce bodovaly Štramberské pikanterie – prohlídky Štramberka spojené s tradičním pečivem Štramberské uši a gastronomií, novojičínské Pivobraní a Beskydský pivovárek z Ostravice.
Eva Kijonková