Kuchařské knihy letí, Česko
se stává národem gurmánů

Kuchařské knihy letí, Česko
se stává národem gurmánů

21. 11. 2012

Kuchařské knihy patří k oblíbeným dárkům a stálicím nejen vánočního trhu. Například v pražském Luxoru si zájemci mohou vybírat z neuvěřitelného množství 1846 titulů kuchařek vedených pod populárně-naučnou literaturou. Počítač zaznamenal, že za poslední týden si odnesli 457 titulů. "Měsíčně prodáme až 10 tisíc kusů kuchařských knih," řekla mluvčí knihkupectví Zuzana Turňová.

Pryč jsou doby, kdy za minulého režimu tento žánr reprezentovalo pár titulů zaměřujících se navíc výhradně na domácí speciality. Výjimkou byla kniha režiséra Vladimíra Síse Počítání nudliček v jarní polévce, která se na dlouhá léta stala jediným česky vydaným breviářem čínské gastronomie.

V současné době je hitem nová kuchařka Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy i jeho předchozí kniha Poklady klasické české kuchyně. "Bestsellerem je kuchařka s názvem Deník Dity P., stejně jako se stále prodávají knížky Zdeňka Pohlreicha, Emanuela Ridiho, Jamieho Oliviera či titul Zhubněte jednou provždy od Antónie Mačingové," dodala mluvčí.

Podle statistik Svazu českých knihkupců a nakladatelů byla v roce 2011 nejúspěšnější kuchařkou Pohlreichova kniha s názvem Šéf na grilu a kuchařka nazvaná Prostřeno 2 s podtitulem Od Aše po Jablunkov. "Spolu s prvním dílem se jí prodalo téměř 100 tisíc kusů," uvedla její autorka Marie Formáčková, která opět připravuje pokračování.

Rok předtím zabodoval Zdeněk Pohlreich s titulem Prostřeno bez servítků a kniha populárního televizního "vařiče" Emanuela Ridiho S Italem v kuchyni. Ten právě vydal kuchařku Léto s Italem, v níž mapuje kulinářské toulky italskou krajinou.

Se zkušenostmi z mnoha zahraničních destinací, kde určoval styl, směr a chuť kuchyně, seznamuje čtenáře mistr vařečky Roman Dolejš, který se vyučil nedaleko Vídně a začínal kariéru v alpském hotýlku. Pokračoval na Bermudách, Kajmanských ostrovech či na Kubě, než zakotvil v pražském hotelu Corinthia. Však se také jeho kniha jmenuje Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici. Stejně jako jeho italský kolega i on zveřejňuje desítky receptů, z nichž mnohé připravoval například Bilu Gatesovi či hvězdám NHL.

"Vybral jsem recepty, které jsou bestsellery v té či oné destinaci a které s trochou umu lze uvařit doma pro rodinu, s grilem na zahradě pro přátele nebo jako menu pro návštěvu. Recepty jsem napsal co nejjednodušeji, aby je dovedl uvařit i laik," sdělil Dolejš. Záměrně prý vybíral jídla nenáročná na přípravu.

Pod názvem Osm chutí Asie vyšla kniha, kterou sestavil šéf pražské restaurace SaSaZu v Holešovicích Shahaf Shabtay. Voní exotikou, neboť její autor se podělil o své znalosti, zkušenosti a radost z jídla, k němuž hlavní inspiraci našel v Kambodži, Vietnamu a v Singapuru. Za výhodu považuje, že na rozdíl od francouzské kuchyně nepotřebuje ta asijská precizní vážení surovin ani přesné postupy.

"S těmito jídly si můžete hrát, a to čistě podle nálady," tvrdí Shabtay a připomíná, že potřebné ingredience nabízí spousta specializovaných obchodů. O tom si majitelé zmiňované Sísovy čínské kuchařky mohli nechat v 60. letech jenom zdát.

gastronomie kuchařky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.