Jedno je jisté - dieta není tou správnou cestou. Naopak - je to ztráta času, kdy se trápíte, abyste během krátké doby byli zase tam, kde předtím. "Proto považuji za jedinou rozumnou cestu celkovou změnu životního stylu, se kterou se pak přirozeně dostaví i štíhlá postava. Základem je přitom kromě změny jídelníčku pohyb, ovšem ne nárazový, ale pravidelný. Skvělé je, pokud se vám povede naplánovat si denní režim tak, abyste si vždy po ránu nebo navečer vyhradili půlhodinku pro sebe na cvičení nebo rychlou procházku či běh,“ doporučuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness, s tím, že když tento každodenní pohyb doplníte 2krát až 3krát týdně další intenzivní pohybovou aktivitou – plaváním, jízdou na kole, tenisem či volejbalem s přáteli, tělo se vám brzy odmění.
Kila půjdou dolů, postava se zpevní a vytvaruje, a až budete příště dobíhat autobus, ani se nezadýcháte. To ovšem platí pouze za předpokladu, že také upravíte svůj jídelníček a změníte celkově stravovací návyky.
Sacharidy k snídani, proteiny k večeři
Sacharidy bychom měli jíst hlavně v dopoledních hodinách, a navečer dát naopak přednost proteinům – bílkovinám. V praxi to znamená dát si klidně k snídani kousek koláče nebo palačinku, pak už ale zacházet se sacharidy s rozmyslem. A rozhodně si během dne nenechat kazit své úsilí tzv. rychlými cukry – klasickými sladkostmi, bonbony, dortíky… "A pozor i na tyčinky, které o sobě na obalu tvrdí, jak jsou zdravé. Pokud totiž obsahují například kokos, mandle, oříšky a čokoládu, představují skrytou kalorickou bombu,“ varuje Jana Havrdová.
Pokud si chcete udržet váhu, měl by se váš jídelníček skládat z vyváženého množství hlavních živin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků, které určitě doplňte zeleninou a ovocem. K obědu se nebojte lehkých těstovin či rizota v menší porci, k tomu zeleninový salát. Nezapomínejte také na polévky. V zimě může být luštěninová polévka nebo třeba boršč skvělou náhradou hlavního jídla. K večeři zkuste grilovanou nebo pečenou zeleninu v kombinaci s masem, rybou, sýry či vejci. Přidejte pár oříšků nebo semínek a malý kousek celozrnného pečiva.
„A co je důležité, s velkým jídlem bychom měli skončit nejpozději čtyři hodiny předtím, než se uložíme ke spánku. Ideální totiž je, pokud má tělo na trávení a zpracování potravy 12 hodin. Jestliže tedy dokážeme jíst naposledy v 19.00 a ke spánku ulehneme ve 23.00, můžeme se těšit na 7.00 na bohatou snídani, která bude kromě bílkovin obsahovat i dostatek sacharidů – například celozrnné pečivo anebo výjimečně třeba i koblihu… Ale bylo by chybou jít spát hladoví. Takovou situaci skvěle řeší druhá večeře ve formě jogurtu, tvarohu nebo skyru. Večerní bílkoviny pomáhají regenerovat a jsou velmi vhodné i pro děti,“ doporučuje Jana Havrdová a přidává svých 10 tipů, které se jí osobně pro udržení optimální váhy osvědčily.
10 tipů pro udržení optimální váhy
1. Jíst menší porce.
2. Nepřidávat si, a to nikdy!
3. Vyplatí se mít vždy u sebe pohotovostní svačinku.
4. Vyhnout se potravinovým náhražkám.
5. Místo sklenky vína si dát střik.
6. Doporučovanou dávku cukru v receptech vydělit dvěma.
7. Vážit se pravidelně.
8. Sladkostem se snažit vyhnout.
9. Hlídat si své BMI.
10. Dlouhodobě zvládat svoje jídlo je součástí celkového přístupu k životu.