Dnes jsem byla v jednom velkém nákupním středisku. A tam v oddělení zeleniny jsem si všimla opravdu pěkné kapusty. A ani cena nebyla špatná - pouze 18.90 za 1 kilogram. A tak mě napadlo zalistovat ve své sbírce receptů a podělit se s vámi o nějaké méně známé.
Kapustová pečená nádivka
1 kapusta (asi 50 dkg), 5 rozstrouhaných žemlí, 5 vajec, 3 dkg sádla, sůl, muškátový květ, zelená petržel, mléko podle potřeby
Kapustu uvaříme v osolené vodě, ocedíme a nakrájíme na nudličky. Žloutky třeme s tukem, přidáme mlékem navlhčenou housku, sůl, koření a tuhý sníh z bílků. Na dobře vymaštěný pekáček dáváme střídavě vrstvu kapusty a vrstvu nádivky. Zapečeme v troubě a podáváme se salátem.
Kapustové omelety
30 dkg kapusty, 4 vejce, 10 dkg strouhané housky, 5 dkg tuku, 1 malá cibule, sůl
Kapustu spaříme a dvakrát semeleme. Na másle a troše cibule ji necháme osmažit. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vmícháme dva žloutky, osolíme a vmícháme kapustu a strouhanou housku. Hmotu roztíráme na rozpálenou pomaštěnou pánev a pečeme z ní omelety. Hotové můžeme potřít dvěma smaženými vejci. Omelety sbalíme a podáváme se salátem.
Kapusta zapečená s masem
1 kg kapusty, 500 gr vepřových žebírek, 100 gr sádla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 rajčata, 1/2 lžíce mleté papriky, sůl, pepř
Maso nakrájíme na kousky a osmažíme na 50 gr rozehřátého sádla. Přidáme drobně krájenou cibuli a smažíme dál. Očištěnou kapustu nakrájíme na větší kousky. Do vymaštěného kastrolu urovnáme vrstvy masa, kapusty, plátků rajčat, osolíme je, opepříme a posypeme drobně nakrájeným česnekem a paprikou. Pokapeme zbylým sádlem a v mírné troubě upečeme pod pokličkou do měkka. Při pečení kapustu občas pokropíme několika lžícemi vody a kastrolem zatřeseme.
Přeji všem dobrou chuť.