Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Mám to! Na splátky...
Ilustrace: Česká bankovní asociace

Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Mám to! Na splátky...

23. 10. 2019

Nakupujte teď, plaťte později. Splácení bez navýšení! Prodejci nám nabízejí okamžitý komfort, kterému, obzvláště v době vánočních nákupů, lze jen těžko odolat. Ale pozor! I tady jsou peníze až na prvním místě!

Nákup zboží na splátky znamená, že ten, kdo nám na zaplacení zboží peníze půjčuje, nám poskytuje spotřebitelský úvěr. Pokud poskytovatelem není banka nebo družstevní záložna, anebo v některých případech například. vydavatel platebních prostředků, může být nebankovním poskytovatelem spotřebitelského úvěru jen právnická osoba, která musí splňovat celou řadu podmínek a která k této činnosti získala oprávnění od České národní banky. Zkontrolovat si to můžeme tak, že si ji najdeme v registru osob oprávněných poskytovat a zprostředkovávat spotřebitelské úvěry. Česká národní banka současně na plnění podmínek ve vztahu k udělené licenci, ale   i ve vztahu k dodržování jiných podmínek stanovených zákonem o spotřebitelském úvěru, také dohlíží.

Základní informace o podmínkách úvěru, včetně výše úrokové sazby, RPSN (roční procentní sazby nákladů), veškerých poplatcích, počtu a výši splátek a případných sankcích, nám musí být poskytnuty ještě před uzavřením písemné smlouvy.

Současně s uzavřením smlouvy zpravidla hradíme i první splátku, tzv. akontaci. Poté budeme na základě dohodnutých podmínek splácet zbytek částky v pravidelných (většinou měsíčních) intervalech dle splátkového kalendáře.

Jako u každého půjčování peněz i tady platí, že bychom si ještě před uzavřením smlouvy měli promyslet, zda nám nabízené podmínky vyhovují a zda budeme schopni úvěr, včetně případných úroků a všech poplatků, splácet v dohodnutých termínech. Nebudeme-li dohodnuté podmínky plnit řádně, např. splátky budeme posílat opožděně, v nižších částkách nebo vůbec, dostaneme se do tzv. prodlení a tudíž do režimu sankcí. Ten, kdo nám peníze půjčil, pak bude chtít zaplatit vyšší úroky, tzv. úroky z prodlení. A to i v případě, kdy byl původní úvěr nabízen jako bezúročný.  

Koupit si zboží na splátky může být někdy nutnost a jindy třeba jen možnost, jak si splnit náhlé přání. Je ale důležité vědět, že nákup na splátky je úvěr jako každý jiný.

O konkrétní podmínky a bližší informace musíme požádat přímo tam, kde máme v úmyslu tuto službu využít.

 

Připravila: Česká bankovní asociace

 

 

 

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.