Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kontokorent
Iluastrace: Česká bankovní asociace

Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kontokorent

2. 11. 2019

Občas se stane, že na běžném účtu vedeném u banky není v dané chvíli tolik peněz, kolik by bylo potřeba. Řešením může být sjednání kontokorentu. Nazýváme ho také povolený debet nebo povolené přečerpání.

Podstatou je dohoda s bankou, že ze svého běžného účtu budeme moci platit i v případě, že tam právě žádné vlastní finanční prostředky nemáme. Je však dobré s touto možností počítat v horizontu dní, nikoli měsíců.

Samozřejmě i kontokorent je úvěr, konkrétně spotřebitelský úvěru, a o jeho poskytnutí musíme s bankou uzavřít písemnou smlouvu. Zpravidla na období jednoho roku s tím, že pokud se nezmění podmínky na naší straně, bývá ze strany banky automaticky prodlužována.

Ve smlouvě je kromě jiného určen úvěrový limit, tedy maximální částka, kterou nám je banka ochotna půjčit a kterou můžeme celou nebo po částech kdykoli použít. Platí však, že vyčerpané prostředky musíme bance splatit dle dohodnutých podmínek. Většinou nejpozději do jednoho roku, může však jít i o kratší dobu.

Banka může pro poskytnutí této služby požadovat splnění dalších podmínek, např. určitou dobu vedení běžného účtu u banky, nebo pravidelně zasílaný příjem. Právě splnění těchto podmínek na naší straně nám umožňuje ideální fungování kontokorentu. Díky příchozím platbám průběžně splácíme vyčerpané prostředky a kontokorent tak je opakovanou půjčkou, kterou čerpáme vždy jen dle aktuální potřeby. Dobré je si ale uvědomit, že ať již peníze z kontokorentu čerpáme či nikoli, bude celý úvěrový limit uveden jako poskytnutá půjčka např. v úvěrových registrech.  

Úroky samozřejmě platíme pouze za vypůjčenou částku a dobu, na kterou jsme si ji půjčili. Důležité ale je, abychom povolený debet nepřekročili. Pokud se tak stane, dostáváme se do režimu nepovoleného čerpání, které nám zpravidla přinese sankci v podobě podstatně vyšší úrokové sazby.

Povolený debet je dobrým řešením v záloze pro nepředvídatelné situace, které nás mohou potkat. Zároveň se nám však do rukou dostává zbraň s povolením utrácet. A my se s ní musíme naučit zacházet tak, aby nám nebyla na škodu, ale jen a pouze k užitku.

Bližší informace o konkrétních podmínkách získáte vždy od banky, která tento produkt nabízí.

 

Připravila: Česká bankovní asociace

 

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.