Setkání v Babiččině údolí
FOTO: autorka

Setkání v Babiččině údolí

29. 9. 2019

Když jsem před třemi týdny odjížděla na víkend do Babiččina údolí, proběhlo mi hlavou, že mě tam už nemůže nic překvapit. Ratibořice leží ve východních Čechách, tedy v oblasti, kde celý život žiji.

Za svůj život jsem v Babiččině údolí byla několikrát. Poprvé jaké dítě školou povinné na školním výletě. Vzpomínám si, jak jsem tehdy žasla nad tím, jak se zhmotnily mé tehdejší představy získané četbou knížky Boženy Němcové Babička. Viděla jsem skutečný zámek, kde žila paní kněžna, i park, kde se procházela. Za pošťuchování spolužáků jsem obdivovala malou světničku na Starém bělidle vybavenou prastarým nábytkem. A také jsem poctivě naslouchala hučení splavu s nadějí, že zaslechnu Viktorčin zpěv. Moje další návštěva v době rozjásaného mládí měla zcela odlišný charakter.

Za pánského doprovodu jsem především obdivovala krásy zdejší téměř nedotčené přírody. Výlet do Babiččina údolí jsem samozřejmě absolvovala i se svými tehdy školou povinnými syny. Představovala jsem si, že jim alespoň trochu předám své vjemy a poznatky týkající se tohoto místa. Ale kluky mnohem víc zajímala čeřící se voda pod splavem, barevná céčka a jiné tretky u stánků.

V době, kdy nám děti vylétly z hnízda, jsme si také jedno nedělní odpoledně zajeli do Ratibořic s manželem na krátký výlet. Konečně jsem si v klidu vychutnala prohlídku Ratibořického zámku, procházku v zámeckém parku i kolem řeky Úpy, voňavou klobásku s pivem v Rudrově mlýně i poklidné lelkování u Viktorčina splavu.

Při své poslední návštěvě v polovině září jsem už nic nového nečekala. O to příjemněji jsem byla překvapená. Babiččino údolí v ten den jakoby ožilo. Jak? To můžete vidět na následujících fotografiích.

 

dsc-0162m.jpg

Tentokrát se mi zcela náhodou podařilo se dostat na mimořádnou prohlídku Ratibořického zámku v rámci Dnů evropského kuturního dědictví. Trvala dvě hodiny, v polovině se podávala káva a koláčky. Asi abychom to vydrželi. Průvodce byl fundovaný a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí týkajících se zejména osob, které v zámku v různých obdobích pobývaly. Ale také to, že zámek není až na výjimky vybaven původním nábytkem. A bohužel nemá ani kuchyň a jiné zajímavé provozní místnosti. Ty byly při některé z přestaveb prostě zrušeny.

 

dsc-0159m.jpg

Paní kněžnu jsem potkala i s její schovankou Hortensií na procházce nedaleko zámku. Nezdráhaly se a nechaly se od mě vyfotografovat.

 

dsc-0107m.jpg

Staré bělidlo stálo spolehlivě na stejném místě – důstojné, starobylé, tak trochu romantické a s náznakem venkovské květinové zahrádky. 

 

dsc-0094m.jpg

Také včelí úly jsou na stráni u Starého bělidla ještě vydržely. Bez včel.

 

 dsc-0093m.jpg

Potok či spíše náhon roubený pečlivě udržovanými vrbičkami lemuje cestu ke Starému bělidlu.

 

 dsc-0161m.jpg

Babička se od Starého bělidla zatoulala trochu dál a na stráni dětem rozdávala kousky čerstvého chleba se solí. Děti byly zvídavé a slušně vychované. Nabízený chléb neodmítaly.

 

 dsc-0096m.jpg

Viktorčin splav najdete kousek za Starým bělidlem. Tento betonový samozřejmě není původní. Ale atmosféru vytváří dokonale.

 

dsc-0153m.jpg

 Až tak dokonale, že přilákal dokonce čtyři Viktorky. Jednu hezčí než druhou.

 

dsc-0146m.jpg

A byli i takoví, co vychutnávali krásy tohoto údolí během cesty po vodě.

 

dsc-0109m.jpg

Cestou na zříceninu hradu Rýzmburk jsem objevila ocúnovou louku. Teda myslím si, že to byly ocúny, ale nejsem žádný botanik.

 

dsc-0118m.jpg

Altán u zříceniny hradu Rýzmburk nedaleko Žernova

 

dsc-0114m.jpg

Z altánu je krásná vyhlídka na okolní krajinu. Samozřejmě, když vám přeje počasí.

 

dsc-0117m.jpg

Mapa na stěně altánu – jednoduchá, výstižná, vypovídající.

 

dsc-0127m.jpg

Nechtělo se mi jít stejnou cestou zpátky, a tak jsem se vydala od zříceniny hradu Rýzmburk směrem na  Žernov. Cestou mě upoutala hudba linoucí se z lesa. Neodolala jsem a šla za zvukem. Na čerstvě vykácené pasece ladily tři mladé ženy své hudební nástroje. Chystala se zde svatba v lese.

 

dsc-0087m.jpg

Cesta po naučné stezce Jakuba Míly nebyla až tak vyčerpávající, ale přesto jsem se po návratu do Babiččina údolí ráda občerstvila v Rudrově mlýně. A mlynář k mlýnu samozřejmě patří. 

 

 dsc-0090b.jpg

 A co by bylo Babiččino údolí bez Sousoší babičky s dětmi a se psy? To jsem si přece musela vyfotit.

Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%