Cestování po Skandinávii - 4. část: Trolí stěna, žebřík a secesní město Alessund
Foto: autorka

Cestování po Skandinávii - 4. část: Trolí stěna, žebřík a secesní město Alessund

2. 10. 2019

V národním parku Romsdal se nachází hora Trollveggen, kde sídlí král trolů a jejíž severní stěna je nejvyšší kolmou stěnou v Evropě. Láká k lezení horolezce z celého světa.

Na její vrchol se dá dojet po věhlasné trolí cestě Trollstigen. Dalších 120 km směrem na západ se rozkládá na třech ostrovech město Alessund, secesní skvost severu.

Abychom stihli plán, museli jsme opět vyjet hned po snídani. Projeli jsme divokým údolím Romsdalen a ocitli se u městečka Bjorli, brány do trolího kraje. Trolové jsou původní obyvatelé Norska, naučili se žít s lidmi a oni jim dodnes dávají na přilepšenou večer za dveře  misku s kaší nebo mlékem. Ti neposlušní, kteří v noci hýřili a nestačili se ráno ukrýt před slunečními paprsky, se proměnili v kameny, jež lemují celou trolí stezku až na vrchol, do sídla krále trolů. Zastavili jsme u nejznámější a nejvyšší kolmé stěny v Evropě, Trollvegen. Když se člověk postaví pod stěnu vysokou téměř 1700 m, z níž 1000 m je kolmých, tají se mu dech. Stěna láká horolezce z celého světa, jak v létě, tak v zimě, a v poslední době se z ní skáče (třebaže je to přísně zakázáno) na padácích a ve speciálních leteckých oblecích. Bohužel, tento symbol Skandinávie přináší mnoho obětí a smutné prvenství náleží horolezcům z České republiky. Obtížná stěna je zrádná díky zvláštnímu specifiku, a to i pro velmi zkušené sportovce. Kvůli zvětrávání a vegetaci se vytrhávají  celé skalní bloky a velice často padá kamení. V době naší návštěvy vyrýval do pamětní černé desky rytec jména posledních dvou obětí z Brna, kteří, ač stěnu v minulosti několikrát pokořili, zahynuli 25. července 2019.

dscn9586-1.jpg

Trolí stěna Trollvegen - symbol Skandinávie.

Cestování po Skandinávii - 4. část: Trolí stěna, žebřík a město Alessund

 Značka: Pozor trolové!

Na parkovišti pod trolí stěnou se nachází jediné místo na světě s oficiální značkou, upozorňující na troly .Cestu na vrchol jsme absolvovali po tzv. trolí stezce, známé pod názvem trolí žebřík (trollstigen). Jedenáct serpentýn po osmnáctikilometrové úzké silničce s převýšením osm set metrů je pro řidiče autobusů opravdová lahůdka.  Vpravo se nám otevíral pohled na vrcholy - Král, Biskup a Královna. Zastavili jsme jako všechny výpravy před námi na pětiminutovou fotozastávku u mostu přes věhlasný  stoosmdesátimetrový vodopád Stigfoss, jenž je výchozím místem pro výstupy k zaniklým farmám. Nahoře na vyhlídce jsme se rozběhli do všech stran, abychom ulovili co nejlepší snímky, ovšem trolové nás trochu pozlobili a neustále k nám posílali mlhu. Není se čemu divit, komu by se líbily nekonečné davy turistů! 

Cestování po Skandinávii - 4. část: Trolí stěna, žebřík a město Alessund

Vyhlídka nad trolím žebříkem.

Z vyhlídky jsme sjeli dolů opačnou stranou a pokračovali do města Alessund, secesního pokladu Skandinávie. Povstalo doslova z popela, protože v roce 1904 celé vyhořelo a o pár let bylo vybudováno ve stylu secese. Přes čtyřicet tisíc obyvatel žije na třech ostrovech, navzájem propojených mosty.  Mezi  atrakce patří  městský park vedoucí na horu Aksla, odkud je nádherný výhled na všechny tři ostrovy s domečky jako z papírové skládanky.  Do centra se schází po čtyřistaosmnácti schodech.

Alesund - město na třech ostrovech

Secesní klenot severu - město Alessund.

Park zdobí bronzová socha vikingského náčelníka Gange-Rolv, známého jako Rollo (Otec Viléma Dobyvatele). V souvislosti s oslavou tisíciletí dobytí Normandie v roce 911 ji obdržel Alessund jako dárek od města Rouen. Dnes jsou na světě tři stejné sochy Rolla a lze je nalézt v Rouen, Fargo (v USA) a  Alessundu.

 Cestování po Skandinávii - 4. část: Trolí stěna, žebřík a město Alessund

Centrum města.

 Příště: Věhlasná vyhlídka Dalsnilbba a projížďka po nejkrásnějším fjordu Geiranger, zapsaném v UNESCO.

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.