Jak tráví muži volný čas v domovech pro seniory?
FOTO: Senior Centrum Sene Cura Olomouc

Jak tráví muži volný čas v domovech pro seniory?

16. 9. 2019

Podle Statistického úřadu Evropské unie se čeští muži v průměru dožívají 76 let, zatímco ženy žijí déle o šest let, čemuž nasvědčují i počty klientů a klientek v domovech pro seniory.

Přestože je tedy mužů výrazná menšina, i na ně myslí aktivizační pracovníci při plánování volnočasových aktivit.

V soukromé síti domovů pro seniory SeneCura je průměrný věk klientů 81 let, zatímco u klientek 84 let. Celkem nabízí přes 1900 lůžek, přičemž poměr mezi pohlavími je 30 % mužů vůči 70 % žen. Nedávno pro své klienty-muže otevřeli v domově na pražském Slivenci klasickou dílnu, kde si mohou nerušeně užívat své rukodělné koníčky jako za dob svého mládí.

„V našem domově máme k dispozici šicí a keramickou dílnu, ale na základě podnětů a individuálních rozprav s našimi seniory jsme u nás připravili také něco pro pány. Všichni známe tu specifickou vůni z každé dědečkovy dílny, kde se něco řeže, stlouká a natírá. A teď si ji s radostí užívají i naši klienti. Naposled třeba vyráběli pro děti dřevěné pexeso,“ svěřil se Lukáš Stárek, ředitel domova pro seniory SeneCura v pražském Slivenci. Zato v královéhradeckém domově SeneCura zase nejvíce muži tíhnou ke cvičení a měli by zájem také o další sportovní vyžití jako je stolní fotbal, šipky či ping pong. Záleží tedy na aktuálním složení, zájmech a předpokladech klientů.

Velkou roli v oblasti trávení volného času hraje rozhodně místo, kde senior žil, jeho vzdělání, životní styl a profese, které se věnoval. Aktivizační pracovníci se starají o fyzickou, psychickou, sociální, kulturní i duchovní činnost klientů, podporují jejich aktivitu a smysluplné naplnění volného času individuálně dle jejich potřeb a zájmů.

A co muže v domovech pro seniory nejvíce baví? Klienty lze obecně rozdělit do dvou kategorií.  Pánové intelektuálního zaměření se nejraději zabývají četbou a následnou rozpravou, mají zájem o historii a kulturní aktivity jako jsou divadelní představení, hudební vystoupení, poezii, besedy o cestování nebo se zajímavými osobnostmi. V olomouckém domově pro seniory SeneCura třeba jednou měsíčně probíhá tzv. Pánská kavárna, kde si muži povídají u populárního štrůdlu, chlebíčků, dobrá kávy nebo sklenky piva, to vše za tónů oblíbeného jazzu.

Druhou skupinu tvoří muži, kteří celý život pracovali rukama, takže jim je blízké kutilství a tvoření. Základem je proto mít vybavenou dílnu, nicméně nejdůležitějším úkolem celého týmu je pak motivace a povzbuzení klientů k aktivitě, která následně vede k tolik cennému pocitu, že mohou být ve svém věku stále něčím užiteční.

To, co muže v domovech příliš neláká, jsou typicky dámské činnosti jako je vaření, dámské kluby, kde ženy rozebírají kosmetiku a zkrášlování, nebo zahradničení. Někdy ale pánové umí překvapit „Muži se poměrně aktivně zúčastnili kreativního tvoření s plastelínou a nečekaně i dekorování květin. Tyto aktivity budeme tedy do našich programů zařazovat častěji,“ nadšeně sděluje aktivizační pracovnice Lenka Bazgerová z domova pro seniory SeneCura v Olomouci.

domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%