Jitka Smutná: Mám lidi namíchané s dobrými i horšími vlastnostmi ráda
FOTO: archiv Jitky Smutné

Jitka Smutná: Mám lidi namíchané s dobrými i horšími vlastnostmi ráda

23. 8. 2019

Působila dlouhá léta v Ostravě a také v Národním divadle v Praze. Je výraznou osobností s nezaměnitelným projevem. Jitka Smutná ale také zpívá a sama si písničky skládá. Na čtvrtek 5. září připravila pro divadlo Ungelt charitativní koncert.

Do roku 1990 jste strávila 14 let v ostravském divadle, kam jste odešla za nabídkou režiséra Jana Kačera. Kterou divadelní roli jste tam hrála nejraději?
Nejspíš roli ženy Pekaře Jana Marhoula ve stejnojmenné inscenaci podle románu Vladislava Vančury v roce 1986. Kvůli jeho neobvyklému jazyku, perle české prózy, tím, že jsem v něm odehrála vztah k mé milované babičce. Jako on v období krize ve 30. letech neuspěla, byť byla sebepracovitější, ale měla děti a život šel nějak dál. I já měla tehdy na jevišti své dítě, šestiletou Terezu, která hrála chlapeckou roli Jana Jakuba Marhoula. V Národním divadle Jan Kačer s tímto titulem začínal opět a Terezu vystřídal můj sedmiletý Jakub. Hlavní roli hrál Jan Vlasák, další Josef Kemr, Jiří Štěpnička, Vladimír Vrabec a nezapomenutelný Radovan Lukavský. Když máma hraje mámu svých dětí na jevišti, nejde nevzpomínat.

V klasickém dramatu Romeo a Julie jste v různých překladech hrála chůvu. Kolik těchto pojetí bylo, a jak jste se vyrovnala právě s překlady?
Poprvév roce 1994 na Shakespearovských slavnostech. Tereza Brodská byla má první Jůlinka a Radek Holub neobvyklý a okouzlující Romeo. Režii měl Tomáš Topfer, dlouholetý herecký kolega z Ostravy. Pak znovu Ostrava. Už jako host. V režii Juraje Deáka, který také udělal to představení, ve kterém teď zaskakuju za Terezku Bebarovou. Užívá si právě mateřství. Třetí dělal Pavel Šimák, taky Ostrava a také letní produkce. Krásné divoké představení. A zase Tereza, tentokrát Dočkalová, jako Julie. Nejzajímavější herečka mladé generace. Aspoň pro mne. Prozradím Vám, že občas jsem pár veršů v různých překladech i promíchala.

Strávila jste také mnoho let na prknech Národního divadla. Na koho z té doby ráda vzpomínáte?
Vzpomínám na své kolegyně ze šatny Blanku Bohdanovou, Janu Březinovou,které nemoc nedopřála víc času i Vlastu Chramostovou. Moudré a statečné ženy, skvělé herečky. Na Jiřího Adamíru, ke kterému jsem chodila na radu, i na jeho skoro pravý opak Josefa Vinkláře. Skvostem nejen Národního je pro mne stále Josef Somr. A největší kamarádkou stále Zuzana Němečková, nápovědka.

Od letošního května Vás diváci mohou vidět na jevišti divadla Ungelt v komedii Přítelkyně. Ztvárňujete padesátnici Robyn, která se na základě  inzerátu nastěhuje k usedlé ženě někde v americkém zapadákově. Partnerku na jevišti Vám dělá Alena Mihulová. Padla Vám role protřelé Robyn do noty?
Jak jinak, ta hra je nádherná, vtipná i romantická, tajemná a pevně doufám, že o její americké autorce Jen Silvermann ještě uslyšíme. Robyn není naštěstí jen protřelá, jak jste řekla a já mám lidi namíchané s dobrými i horšími vlastností ráda. Alenka Mihulová je milý a báječný spoluhráč, jakého jsem si už dlouho přála potkat.

Kromě herectví se již léta věnujete zpěvu. Sama také skládáte písničky. Vaše texty musí posluchač poslouchat pečlivě, protože mají vždy velmi zajímavý obsah. Kde berete inspiraci? A za jaký žánr byste svoji tvorbu označila?
Inspirací je přece život plný, narazí mi do nosu sama. Ale neumím vymezit jejich žánr. Říkám jim písničky a ať to tak radši zůstane. Důležitější byl pro mě vždycky text, na kytaru jsem samouk. Ted si užívám radosti, když mí tři Kramarovičové, otec a synové kytaristé, spustí kolem mého zpěvu konečně opravdovou HUDBU.

Připravujete na 5. září 2019 celovečerní koncert v divadle Ungelt. Má charitativní ráz. Komu je určen výnos z této akce a na co se mohou návštěvníci těšit?
Peníze ze zakoupeného vstupného dostane Psychoterapeutické centrum Gaudia, které se zabývá mimo jiné podporou onkologicky nemocných lidí, jejích rodin a přátel. Svoje autorské písničky zazpívá kromě mne i moje dcera Tereza Nekudová.

 

Božena Hažová

 

 

 

herci rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%