Prázdninový tip: Cesta na Hostýn
Foto: autorka

Prázdninový tip: Cesta na Hostýn

13. 8. 2019

Svatý Hostýn /735m/ je kopec v Hostýnských vrších, na kterém se nachází významné mariánské poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno národní kulturní památkou České republiky.

Komplex zahrnuje baziliku Nanebevzetí Panny Marie, ubytovnu pro poutníky, křížovou cestu architekta Dušana Jurkoviče, větrnou elektrárnu a vyhlídkovou věž. Podle archeologických nálezů se zde nacházelo rozlehlé pravěké hradiště. Pod vrcholem se nachází pramen, podle tradice zázračně uzdravující - u něj stojí vodní kaple z roku 1700. Hlavní chrám je spojen s vodní kaplí 250 schody.

Už při cestě autobusem na tento kopec jsem viděla, jak moc se po letech změnily i zde krásné a hluboké lesy suchem a kůrovcem k nepoznání. Tak jako i někde jinde vidím lesy v moc špatném stavu, úplně mi z toho bolí srdce, ale stále si myslím a věřím, že si třeba i zde v mnohde tak nepřístupném terénu trochu příroda pomůže sama...

Ovšem nahoře je celý areál překrásný, byla jsem zde minulé pondělí a obzvláště v dopoledních hodinách je to tu přímo oáza klidu, pohody a nebeské velebnosti... Prochodila jsem si úplně celý areál a byla jím i příjemnými lidmi, s kterými jsem se postupně setkávala, skutečně obohacená a nadšená, tak jako nevšedním duchovním zážitkem přímo v bazilice.

Ale druhý den jsem jen "tak - tak" chodila, protože když jsem si to spočítala, kolik jsem nachodila schodů - zkuste hádat !! Bylo to víc než 600 schodů a to je na mne v mém věku už skutečně asi moc...

  Ovšem vzpomínám si, že před 23 roky jsem zvládla jít nahoru po silnici z Bystřice pod Hostýnem pěšky a i zpět jsme pak šli společně s manželem a tehdy i s naší nejstarší malou vnučkou lesní cestou od vodní kaple také do Bystřice pěšky /5km/ - ovšem tehdejší okolní lesy, kterými jsme procházeli byly nádherné a přímo vznešené svou majestátností i krásou.

Za dva dny jsem šla se svou dobrou známou na houby u nás do lesa a také jsem se jí zmínila, kolik jsem v pondělí nachodila schodů a že to bylo už nad mé síly... 

  A co ona na to - já jsem v Řecku našlapala jeden den 1000 schodů...    -  tak to už by mne asi museli "poponášet..."

 

 

 

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%