Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody
Ilustrační foto :pixabay. com

Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody

11. 8. 2019

Dobrý den.

Jelikož se blíží doba, kdy budeme sbírat sladké plody z ostružiníku, napadlo mne napsat o této rostlině i to, že patří mezi léčivé rostliny. 

Ostružiník má i celkem zajímavá lidová pojmenování. Ježiník, Ježiny, Vostružiník, Černá malina

Sběr 

Sbíráme listy, které mají svěže zelenou barvu. Ideální doba je od května do konce srpna. Sbírejte listy z volně rostoucích rostlin, třeba v lesích nebo na pasekách. Mají totiž více léčivých účinků než ty pěstované v zahradách . 

Listy sušíme bud' v tenké vrstvě nebo při maximální teplotě 50°C.

Léčivé účinky 

Léčí bolesti v krku, dezinfikuje trávící a močové ústrojí, snižuje nadměrné pocení. Je skvělý na zmírnění průjmu. Pomáhá léčit špatně hojící se rány. Zastavuje krvácení, léčí záněty kůže. 

Čaj 

2 čajové lžičky sušených listů zalijeme 2 dcl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a teplý popíjíme po malých doušcích. Je dobré jej nalít do termosky. 

Čaj z plodů 

2 lžíce čerstvých ostružin zalijeme 1 litrem studené vody a necháme 15 minut stát. Pak necháme krátce projít varem a necháme zakryté 15-20 minut odstát. Slijeme a popíjíme teplý celý den. Je velice lahodný a lze jej přisladit medem, což ocení hlavně malé děti. 

Odvar na kožní rány a ekzémy 

2 polévkové lžíce sušených listů zalijeme 1 litrem studené vody. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut louhovat. 

Tinktura

10 gramů sušených listů a 1 dcl lihu dáme do lahvičky. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě 3 týdny louhovat. Nezapomeňte lahvičkou občas protřepat. Potom scedíme a používáme při střevních katarech a jako kloktadlo. 

Obklad 

Čerstvé listy přiložíme na popáleniny a krvácející rány. Mají hojivé účinky a zastavují krvácení. 

A na závěr ještě recept na ostružinový likér 

1 kg ostružin 

1 kg cukru krupice 

1 litr konzumního lihu

1.) Uvaříme cukrový sirup - cukr nasypeme do 3/4 litru vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Dáme povařit a potom vychladit.

2.) Ostružiny omyjeme, rozmačkáme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu a vaříme další 2 minuty. Kaši z ostružin necháme ještě chvíli  na mírném ohni. Potom scedíme a dolejeme vodou do 1 litru. 

3.) K 1 litru této směsi přidáme 1/2 litru vody, 1/2 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Promícháme a už můžeme plnit do lahví. 

 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a z knih, které sbírám. 

 

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA