Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody
Ilustrační foto :pixabay. com

Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody

11. 8. 2019

Dobrý den.

Jelikož se blíží doba, kdy budeme sbírat sladké plody z ostružiníku, napadlo mne napsat o této rostlině i to, že patří mezi léčivé rostliny. 

Ostružiník má i celkem zajímavá lidová pojmenování. Ježiník, Ježiny, Vostružiník, Černá malina

Sběr 

Sbíráme listy, které mají svěže zelenou barvu. Ideální doba je od května do konce srpna. Sbírejte listy z volně rostoucích rostlin, třeba v lesích nebo na pasekách. Mají totiž více léčivých účinků než ty pěstované v zahradách . 

Listy sušíme bud' v tenké vrstvě nebo při maximální teplotě 50°C.

Léčivé účinky 

Léčí bolesti v krku, dezinfikuje trávící a močové ústrojí, snižuje nadměrné pocení. Je skvělý na zmírnění průjmu. Pomáhá léčit špatně hojící se rány. Zastavuje krvácení, léčí záněty kůže. 

Čaj 

2 čajové lžičky sušených listů zalijeme 2 dcl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a teplý popíjíme po malých doušcích. Je dobré jej nalít do termosky. 

Čaj z plodů 

2 lžíce čerstvých ostružin zalijeme 1 litrem studené vody a necháme 15 minut stát. Pak necháme krátce projít varem a necháme zakryté 15-20 minut odstát. Slijeme a popíjíme teplý celý den. Je velice lahodný a lze jej přisladit medem, což ocení hlavně malé děti. 

Odvar na kožní rány a ekzémy 

2 polévkové lžíce sušených listů zalijeme 1 litrem studené vody. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut louhovat. 

Tinktura

10 gramů sušených listů a 1 dcl lihu dáme do lahvičky. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě 3 týdny louhovat. Nezapomeňte lahvičkou občas protřepat. Potom scedíme a používáme při střevních katarech a jako kloktadlo. 

Obklad 

Čerstvé listy přiložíme na popáleniny a krvácející rány. Mají hojivé účinky a zastavují krvácení. 

A na závěr ještě recept na ostružinový likér 

1 kg ostružin 

1 kg cukru krupice 

1 litr konzumního lihu

1.) Uvaříme cukrový sirup - cukr nasypeme do 3/4 litru vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Dáme povařit a potom vychladit.

2.) Ostružiny omyjeme, rozmačkáme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu a vaříme další 2 minuty. Kaši z ostružin necháme ještě chvíli  na mírném ohni. Potom scedíme a dolejeme vodou do 1 litru. 

3.) K 1 litru této směsi přidáme 1/2 litru vody, 1/2 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Promícháme a už můžeme plnit do lahví. 

 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a z knih, které sbírám. 

 

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%