Dnes vám chci napsat o jedné velice zajímavé rostlině. Je to lžičník lékařský - Cochlearia officinalis. V oblastech severního Německa jí říkají lžičková řeřicha.
Roste v každé dostatečně vlhké půdě. Neprospívá jí umístění na prudkém slunci. Kvete bílými medově vonícími květy, které přitahují motýly a včely. Lžičník lze pěstovat i na balkonech.
Když lžičník na zimu přikryjeme chvojím, můžeme zelené listy sbírat i v zimě.
Kdysi se mu říkalo kurdějová bylina. Námořníci si ji nakládali do soli a brali s sebou na dlouhé plavby po moři. Obsahuje totiž vysoký podíl vitamínu C.
Léčebné účinky
Je výborný na revma a revmatoidní artrózu. Má desinfekční účinky, podporuje látkovou výměnu, má mírně projímavé účinky, čistí krev a podporuje činnost jater a žlučníku. Dále jej používáme při zánětech dutiny ústní a při angínách. Je močopudný.
Sběr
Sbíráme hlavně zelené listy a nať. Můžeme si ho i nasušit.
Čaj pro podporu činnosti jater, žlučnku a vylučování odpadních látek ledvin
2 čajové lžičky nati zalijeme 250 ml horké vody a po 10 minutách scedíme. Pijeme 3 x denně po jídle.
Lžičníkové víno
20 - 30 gr nati rozmačkáme a zalijeme 1 litrem červeného vína. Necháme 8 dní macerovat a pak scedíme. Pijeme denně 1 - 2 sklenky (0,05 l).
Tinktura
Zavařovací sklenici volně naplníme pokrájenými listy lžičníku. Zalijeme 38 % alkoholem a necháme macerovat cca 1 měsíc. Potom scedíme. Užíváme 20 - 30 kapek denně. Lze používat i zevně. Je skvělá jako ústní voda.
1 plnou čajovou lžičku tinktury dáme do 1/2 l vody a používáme jako koktadlo.
Využití v gastronomii
Chutná jako řeřicha. Listy jsou skvělé jako salát a nadrobno nasekané sypeme na vařené brambory. A moc dobré jsou nadrobno nakrájené listy na chlebu namazaném máslem nebo sádlem, stejně jako pažitka.
Také se z listů lžičníku lisuje zdravá čerstvá šťáva.
Salát
1 malý ledový salát, 4 rajčata, 2 cibule, 50 gr listů lžičníku, 50 gr listů pampelišky, 50 gr ptačince a podobných planě rostoucích rostlin, které nám chutnají. Vše pokrájíme nadrobno a smícháme s dresinkem.
Dresink - 2 kelímky nízkotučného jogurtu, 1/2 šálku ovocného octa, 2 polévkové lžíce středně ostré hořčice, 1 čajová lžička kari, citonová šťáva, sůl, cukr a pepř. Jako přílohu volíme buď chléb nebo pečivo.
Dříve se poupata nakládala stejně jako artyčoky.
Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků.