3 + 1 město

3 + 1 město

30. 7. 2019

Hádáme názvy tří měst, která leží na stejné řece. Všechna tři mají bohatou historii, jedinečné kulturní památky a mnohasetleté soužití s německými obyvateli. Fotky jsou ale ze čtyř měst – jedno tam nepatří. A hned zpočátku napovím: všechny názvy, které hledáme, jsou dvojslabičné. Asi tak jako Trutnov, Mělník a Děčín. :-)

 

Město A je jedním z královských měst. Vévodí mu katedrála s oddělenou věží (asi 200 schodů, píšu asi, protože na těch posledních už prostě neumíte počítat ani do tří). Vždy hrálo důležitou úlohu uvnitř katolické církve, neboť bylo a je střediskem diecéze. Na ulici mne zaujala dívka s virgulí, která právě nachází vodu, a tak jsem vám ji vyfotil. Kostel na snímku, přezdívaný Bílý, je zasvěcen Všem svatým a dominuje hlavnímu náměstí, které kupodivu nemá historické jméno.  

Kostel ve městě B (samozřejmě také královském) má rovněž bílou věž (gotickou), jak vidíte při průhledu ulicí od Mikulovické brány. Pozoruhodný je mohutný a zdobný sloup Nejsvětější Trojice a kostel Povýšení svatého Kříže. V blízkosti jsou šeredné, avšak užitečné elektrárny, které zadrátovaly širé okolí. Mně se město líbí proto, že bylo jedno ze dvou prvních, které mají elektrickou cyklorikšu pro vyjížďky se seniory, kteří se už nemohou sami dobře pohybovat (psal jsem o tom mohutně loni v létě v seriálu Leoš jede… např. https://bit.ly/2OU66AH).  

Přemysl Otakar II. se zasloužil i o vznik města C. Dnes jej ovšem proslavuje něco docela jiného než konkrétní lidé. A není to mohutný chrám Nanebevzetí panny Marie ani pečlivě opravená synagoga. Dokonce to nestojí nikde ve městě, musí se to každý rok znovu a znovu vytvořit. Nebýt toho, pili bychom snad hlavně vodu.

Celkový pohled na město D jsem poskytnout nemohl, protože byste jej hned poznali. Vévodí mu mohutný hrad, v němž je kromě výstavy porcelánu a dalších věcí především středověká mučírna. Hrad proslul též jako místo domácího vězení jednoho z našich pozdějších králů. Jeho otec, sám král, tam jednoho dne vtrhl a dva sluhy nechal mučit tak dlouho, až si vzpomněli přesně na to, co sám chtěl slyšet: že jeho manželka usiluje sama o vládu prostřednictvím chlapce. Jeden z těch, kteří se do tohoto příběhu zapletli, má na hradě pěknou sochu.

Pozoruhodný je nejen hrad, ale celé městečko se zhruba třemi tisíci obyvateli. Je pěkně upravené, vybarvené, ošperkované, a jak vidíte, jen z focení se mi točila hlava (visel jsem ve věžním okně). Na obrázku je mohutný kostel zasvěcený sv. Václavu. Celou tuto lokalitu milují vodáci.  

 

Jak se jmenují ta tři města na stejné řece? Ono se zdá, že jsem toho o nich moc nenapsal. Ale když je spojuje jedna řeka, tak zase tolik možností být nemůže…

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%