Okurkové horké léto
Foto: autorka

Okurkové horké léto

31. 7. 2019

Je červenec po Anně, přísloví - svatá Anna, se nenaplnilo. Moje první ranní cesta vede k oknu, v květináči mám zapíchlý teploměr, podívám se a poklesnu v kolenou. Zase po ránu 25°C.

Můj ranní rituál začíná - jdu nakrmit kocoura, uvařím si kávu a jdu na terasu se pokochat kytičkami.  Trpaslík u granátového jablka je pro mě historicky cenný, kdysi za totáče v 70tých letech strýci na hranici sebrali jen čokoládu a žvýkačky, trpaslíčka mu nechali.. Když si tak sedím a okolo hledím, říkám si, jak se mám - dohlédnu na Krušné hory. obklopena přírodou, lidmi a zvířátky. 

Vše není vždy tak idylické, včera jjako každý den jsem si šla zaplavat na Márinku a v ní plave balený stoh slámy. Už pěkně nacucaný, za chvíli bude v rozkladu a zamoří vodu. Volala jsem na obecní úřad, ať hasiči obrovský balík vytáhnou. Vedle vody je těch balíků hodně, snad nějakého magora nenapadne tam opět nějaký svalit. Napadlo - druhý den už tam plavaly balíky hned dva. Je to k nepochopení, čeho jsou lidé schopni. Ti normální tedy takových sprostot určitě ne. Kdy vlastně začíná vandalismus, od kolika let? On začíná zřejmě od té doby, co se dospívající i menší děti shlukují, rodiče ani neví, jak potomkové tráví volný čas . A diví se, jejich dítě to určitě nebylo. Ono nejde jen o balíky slámy, jde o pití, injekční stříkačky, tolik nástrah čeká děti, pokud začnou samostatně chodit ven a dostanou se do špatné party.  A je to v nynější době skutečně nebezpečné, když moje děti dospívaly, tyhle problémy rodiče s dětmi neměli, alespoň ne v takové míře. Dávejme pozor na naše nyní už vnoučata, ať se do takové party nedostanou. Jen nevím, jak  je uhlídat, abychom pořád jen nemoralizovali . 

Vlastně jsem chtěla psát o naší zahradě, o té mé nabíječce. Jenže v parném suchém létě je to dřina udržet zeleninu a květiny  jakž takž naživu. V každé ruce jen 5litrovou konvičku, na těžší si už netroufám. Ti zahrádkáři, co mají vlastní studnu, se mají, pokud jim už nevyschla. Poslední roky je situace stejná, tropy, sucho, hasiči pořád hasí požáry.  Jen se divím, že ještě pořád tolik krásných kytiček vykvetlo - doma, to jim pomáháme, venku v přírodě je to horší.

Většinou na naši pouť prší. A myslíte, že se spustil déšť ? Ani náhodou.  Zase čekáme. Krásné léto všem, zdravé cestování, hlídání vnoučat, koupání a vše, co chcete a můžete. 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%