Klenoty slunné Andalusie
FOTO: Delfin travel

Klenoty slunné Andalusie

10. 7. 2019

Nádherný kout světa na jihu Španělska jezdí turisté odnepaměti obdivovat především díky monumentálním historickým památkám. Pompézní Alhambra, nádherná Granada nebo živoucí Málaga jsou právem považovány za klenoty místní architektury a celé španělské kultury.

Palác Alhambra

Město Granada v srdci Andalusie ukrývá jednu z nejpůsobivějších španělských památek, proslulý palác Alhambra. Pokud byste měli vybrat jen jedno místo, které ve Španělsku navštívit, mělo by to být právě vzácné sídlo maurských panovníků, které je perlou islámské architektury. Středověký komplex paláců a pevností se díky své majestátnosti stal dominantou celé oblasti a je živoucím důkazem toho, že město Granada bylo v době své největší slávy jedním z nejbohatších měst středověké Evropy a také centrem umění, vědy a obchodu. Ke komplexu, jež je zapsaný na seznamu UNESCO, patří také pevnost Alcazaba a palác Generalife s jeho překrásnými zahradami. Najdete zde i starou islámskou čtvrť Albaicín, kde se zachovaly původní muslimské hradby, brány i domy. Název Alhambra znamená v překladu "Rudý hrad" a byl odvozen pravděpodobně od sluncem vypálených cihel.

Alhambra.jpg

 

Městečko Ronda

Malebná Ronda patří k nejkrásnějším městům Andalusie. Je postavena na monumentální skále v nadmořské výšce 750 metrů sto metrů hluboká průrva ji dělí na dvě části. Zamiloval si ho i básník Rainer Maria Rilke, který kdysi napsal: „Všude jsem hledal město snů a našel jsem ho v Rondě.“ Při návštěvě nevynechte starý kamenný most postavený v 18. stol. a také býčí arénu, která je nejstarší v celém Španělsku. Ostatně, právě Ronda je kolébkou slavné koridy

Ronda.jpg

 

Metropole Sevilla

Hlavní město Andalusie je kulturním centrem celého jižního Španělska. Díky bohaté historii je dnes Sevilla plná historických památek, které rozhodně stojí za to vidět. Jednou z nejvýznamnějších budov je slavný Alcázar – dříve maurská pevnost, dnes královský palác. Za zmínku rozhodně stojí i sevillská katedrála, která je dokonce třetí největší katedrálou v celé Evropě. Jejím hlavním lákadlem je údajná hrobka s ostatky Kryštofa Kolumba, jejichž pravost je ovšem stále zpochybňována. Testy DNA prováděné v roce 2002 měly nejednoznačný výsledek, a tak dosud nebylo možné původ ostatků odhalit. Právě v Seville nejlépe poznáte typickou andaluskou kulturu, neboť je domovem ohnivého flamenca i tradiční koridy.   

Užijte si nádherné historické památky, okouzlující přírodu a typickou andaluskou kulturu na zájezdu Krásy Andalusie, který vás provede těmi pravými španělskými poklady.

Sevilla.jpg

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%