Seriál o letničkách: Proč bylo babiččino okno plné muškátů
FOTO: archiv autora

Seriál o letničkách: Proč bylo babiččino okno plné muškátů

7. 7. 2019

Babička měla mezi okny muškáty. Byly to muškáty obyčejné a voňavé. Protože se neplazily z truhlíků a květináčů dolů, mohly za okny být i v zimě, nemusela je schovávat do sklepa či chodby.

Kvetly i v zimě a na jaře, stínily okno, i v poledne bylo pod nimi v místnosti příjemně. Na jaře je vždy vyklepala z květináče, dala jim do spodu trochu suchého kravince, zasadila je do země na podzim vyházené z pařeniště, upravila je řezem dle svých představ. To, co ořezala, dala do vody, zakořeněné sazenice vysadila na léto ven do zahrady. Když byl za oknem některý muškát starý nebo špatný, vyměnila ho za jiný ze záhonu. Pamatovala si, od koho který dostala, odkud vlastně muškáty pochází se dověděla, když dostala "anglický muškát". A věřila tomu, protože z Anglie byly vždy dobré věci.

Na začátku minulého století se z botanických pelargonií dovezených z Jižní Afriky začala stávat módní záležitost. Křížením vznikaly odrůdy s pestrými barvami květů a výraznou kresbou listu, takzvané muškáty zonální, Pelargonium zonale.

Botanické druhy všech nejčastěji pěstovaných muškátů mají drobné květy nepříliš pestré. Teprve jejich křížením s dalšími druhy a mezi potomstvem navzájem vznikly druhy současné. Byla to práce na mnoho let. Vlastí prvních šlechtitelů této rostliny byla Anglie. Později Francie a také Německo. Novinky (bíle lemovaný list, plný květ,...) byly vysoko ceněny.

Vedle něho byl vyšlechtěn další, tzv. "anglický muškát" nebo koukolka, Pelargonium grandiflorum. Ten je vysoký až jeden metr, má výrazněji a pestřeji zbarvené květy, téměř jako macešky. Hodí se též za okno nebo do záhonů.

Třetí pelargonie, břečťanolistá nebo popínavá, plazivá, se pěstuje až od druhé poloviny minulého století. Stejně jako jeho předchůdci není čistým botanickým druhem, přidává se za jeho latinské jméno Pelargonium peltatum ještě slůvko hort., tedy zahradní. Jeho obliba stoupá, každý chce mít za oknem tu největší záplavu květů.

Na škodu našim bytům je to, že málo pěstujeme další vonné druhy Pelargonium odoratissimum, P.tomentosum. Ty vylučují vonné silice čistící vzduch od choroboplodných zárodků. V bytě, kde ráno za oknem zalejete a porosíte muškáty páskované nebo vonné se lépe dýchá, ani tolik much a komárů se přes tu bariéru silic nedostane. Mají všechny tři "chlupaté listy", znamená to, že se na nich i usazuje prach z ulice. Tlumí i hluk a hlavně vypadají dobře i tehdy, kdy je zapomenete zalít. Nejlépe kvetou na slunné straně, vysazené v lehčí půdě. Drobné a světlé listy, špatně se vyvíjející květenství napovídají pěstiteli, že mají málo živin.

Všechny jmenované druhy snadno množíme ze řízků, reprezentativní rostliny získáme ze řízkování srpnového. V té době jsou rostliny v solidní kondici, bujně rostou, řízky snadno koření. Později, když již klesá venkovní teplota k nule, klesá i procento dobře rostoucích řízkovanců. Lze však řízkovat i v jinou dobu, však s tím má každý své zkušenosti. Pelargonie zonální i převislé lze pěstovat i za semen. Pěkné a v květnu kvetoucí rostliny jsou zpravidla z prosincových a lednových výsevů. Rostliny jsou zdravé, jedna jak druhá výškou i barvou květů. V nabídce jsou odrůdy vzrůstné i nižší, rané i pozdnější, všechny však pěkné se zárukou kvality. Nemají v sobě virózy snižující výkonnost kvetení. Cena semen je proti ceně hotových rostlin odpovídající.

 

Květoslav Mráček

 

 

 

 

 

 

květiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%