Prázdninový tip: Výlet na Březník
Foto: autorka

Prázdninový tip: Výlet na Březník

1. 7. 2019

Šumava patří k nejkrásnějím koutům naší země. Jsou zde tajemná, magická a mystická místa, kde se dá nabírat síla, čerpat pozitivní  energie a harmonizovat tělo a duše.

Tyto lokality pravidelně navštěvuji po mnoho let, a to jak v létě, tak v zimě. Jednu z čelních pozic mezi nimi zaujímá bývalá lesnická osada Březník.

Výlet na Březník - Prázdninový tip

Modravský menhir

Kdo chce vidět šumavskou přírodu v plné parádě, nechť podnikne výlet na Březník. Dá se uskutečnit celoročně, ať v zimě na běžkách nebo v ostatních obdobích pěšky či na kole.  Z Modravy, ráje běžkařů a cyklistů, měří trasa tam i zpět patnáct kilometrů s převýšením cca 250 m, takže cestu v pohodě  zvládnou i méně zdatní sportovci a výletníci. Začíná u dřevařského centra, kde si mimo jiné můžete jako suvenýr vlastnoručně vybarvit dřevěného ptáčka. Po celou dobu se budete držet proti proudu Modravského potoka, v kterém se mezi čtvrtým a pátým kilometrem po přejetí mostu vynoří na pravé straně obrovský kámen lichoběžníkového tvaru. Tento kamenný obr je Modravský menhir a vyzařuje mnohem silnější energii než jeho pozemští sourozenci, jelikož je zapuštěn přímo do vody. V zimě se k němu většinou nedá sejít kvůli sněhovým závějím (často není vůbec vidět), ovšem v létě je k nepřehlédnutí. Pokud počasí dovolí, scházím k němu do vody, pozdravím a obejmu ho. On mě za odměnu posiluje léčivou energií.

dscn8737.jpg

Luzný (1373 m)

Několik set metrů za menhirem vás uvítá poslední rozcestník Na Ztraceném. Odtud zbývají pouhé dva kilometry po stezce lemované stromy a  před vámi se náhle odkryje otevřená pláň Luzenského údolí  s jižním výhledem na vrchol Luzný (1373 m). Na protilehlé straně dominuje jeden z posledních dochovalých domů osady - hájenka. Stavba byla v r. 2015 z technických důvodů uzavřena, ale od loňského roku opět funguje, takže se můžete občerstvit, odpočinout a kochat pohledem na majestátní, špičatý, kamenný kužel, Já raději relaxuji pod myslivnou na rozlehlém prostranství, kde se nachází několik laviček a odpočívadlo s přístřeškem. V zimě bývají lavičky zapadané, některé nejsou pod nánosem sněhu vidět. Není divu, Březník patří mezi nejdeštivější a nejchladnějí oblasti naší republiky. Pokud přeje počasí, připadáte si jako v ráji na konci světa, poněvadž na louce rostou nádherné luční květiny obletované motýly, vosičkami a  čmeláky.

dscn1290.jpg

Na Březníku

Když se nechcete vracet stejnou cestou, můžete projít kolem myslivny přes Cikánskou slať zpět do Modravy. Ale pozor, pouze pěšky, cyklisté mají vstup zakázán, neboť se nacházíte v první ochranné zóně přírodního fenoménu plného rašelinišť, vzácných rostlin a biotopu tetřeva hlušce.

My jsme tentokrát přijeli na Březník na kole z Nových Hutí přes Pláně, Kvildu, Filipovu Huť a Modravu. Na zpáteční cestě  z Březníka jsme u lokality Na Ztraceném odbočili na Lovčí skálu, pokračovali na Filipovu Huť a dále pádili po stejné cestě do Nových Hutí. Celá trasa měřila 50,39 m a přesně je zaznamenána zde:

http://www.movescount.com/cs/moves/move292177248

Na závěr, abych vám trochu přiblížila pozitivní atmostéru Březníku, si dovolím citaci z Klostermannova románu Ze světa lesních samot:

"když „vystoupíš ze dveří myslivny, stojí před tebou Luzný, směrem jižní pláň uzavíraje. Stojí tu, bělavou, kostrbatou hlavu maje v bílé mlhy neb černé mraky zahalenu. Stojí tu nehybně, věčně mlčí, jako by truchlil nad změnami posledních desetiletí."

 

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.